8 eset, ami be akarta feketíteni Harry Potter világát

18/04/03 kedd
ujnemzedek.hu
Könyvek, filmek, játékok készültek már Harry Potter különleges életéről. A 7,2 milliárd dollárba kerülő filmek és a könyvek 7,7 milliárd dolláros árbevételével J.K. Rowling gyorsan a világ leggazdagabb brit írója lett.

 De ahol a pénz felüti a fejét, a perek sem mardnak el. A szégyentelen csalóktól a fanatikus rajongókig számtalan ember igyekezett befeketíteni az írónő munkásságát, a kissé megkérdőjelezhető állításokon át az egyenesen felháborító dolgokig. Ezek voltak a legbotrányosabb Harry Potter-perek.

harry potter graduation GIF

1. Az amerikai szerző, Nancy Stouffer 1999-ben hallott először Harry Potterről, két évvel az első könyv kiadása után. Meg is dobbent rajta. Állítása szerint Rowling szégyentelenül eltulajdonította tőle a "Muggles" kifejezést. Ráadásul szinte semmit sem változtatott Stouffer egyik szereplőjének a nevén, akit Larry Potternek hívtak. Stouffer karakterei egy sor olyan füzetből származtak, amelyet az 1980-as évek végén készítettek gyermekek számára és havonta adták ki őket. Az egyik rész címe, a Rah és a muglik legendája, olyan apró, szőrös mutánsokat ábrázolt, akik soha nem haladják meg az 51 centimétert. Larry Potter története egy fiúról szólt, aki szomorú volt, mert elvesztette a szemüvegét. 

Stouffer 2001-ben létrehozott egy másik kiadó céget, hogy "NK Stouffer" néven tegye közzé munkáit, majd beperelte JK Rowlingot. Rowling ügyvédei hamar lezárták az ügyet, mert a történeteket megvizsgálva megállapították, nem hasonlítanak egymásra, ráadásul Stouffer oldalán súlyos csalásokat fedeztek fel. A nő nem tudott bizonyítékot szolgáltatni az eredeti művekről, és kiderült, hogy Larry-t csak egy bekezdésben szólították "Potter"-nek. Ez a bekezdés viszont más betűkkel íródott, mint a történet többi része, méghozzá egy olyan betűtípussal, amelyet az 1980-as években még "fel se találtak". Stouffert 50 000 dollárra bíságolták, és ügyét lezárták. 2006-ban újabb jogi eljárást indít az írónő ellen. Azóta viszont nem nyújtott be több pert. 

2. Egy másik történet szerint, Rowling állítólag Adrian Jacobs művéből is lopott ötletet, a Willy the Wizard című történetből. Sajnos Jacobs már korábban meghalt, de családja őt képviselve plágiummal vádolta az írónőt. Bár Rowling már világméretű jelenségként milliárdos lett, a család azt állította, hogy ellopta a Willy the Wizard egyes elemeit. Az állítólagosan ellopott elemek magukban foglaltak egy varázslóversenyt, amelyben a versenytársaknak meg kellett menteniük egy túszt olyan lényektől, akik  félig emberek, félig állatok voltak. A Harry Potterben sellők voltak, a Willy the Wizardban pedig kenguru kentaurok. Mindkét sztoriban játszanak például varázsló sakkot, olvasnak varázslóknak szóló újságot és a varázslók börtönébe is eljutnak a szereplők. Azonban a "börtön" a Willy the Wizard-ban a Banish-öböl nevű strand volt. Mindkét könyvben voltak vonatok, vonatos utazások is, de ezt az ügyet is lezárta a bíróság 2011-ban.

harry potter GIF

3. Az e-könyvek nagyszerűen hozzájárultak a könyvkiadáshoz, lehetővé téve a világ bármely pontján az olvasók számára, hogy gyorsan és megfizethető módon hozzáférjenek ahhoz a könyvhöz, amelyet el akarnak olvasni. A probléma  csak az, hogy sokkal könnyebb a számítógéppekkel elkészíteni a könyvek másolatait elkészíteni és több ezer példányban értékesíteni anélkül, hogy befektetne nagy összeget, például a nyomtatásba vagy a szerzői engedélyek megszerzésébe. 2004-ben J.K. Rowling-nak is meggyűlt a baja a Baazee.com-al, az eBay indiai változatával. Bár maga a Baazee nem hozott létre e-könyveket, számos felhasználó számára lehetővé tette a Harry Potter sorozat kalóz példányainak letöltését. Rowling felszólította őket, hogy el kell távolítaniuk a jogosulatlan e-könyveket, önként. Ezután az összes megrendelés, hirdetés és minden egyéb hozzá kapcsolódó tartalom törölve lett az oldalról. 

4. A Tűz serlegéről csak annyit mondunk: ki tudja elfelejteni ezt a véget? A Sötét Nagyúr visszatért! Éveket vártak a rajongók, lélegzetvisszafojtva várták, hogy mikor kinyitják az ötödik könyvet, találkozhatnak tudjuk kivel. De sokan nem ezt kapták. Egy kínai, ismeretlen szerző kezte el terjeszteni az első fejezetet és 2002-ben sokan bele is estek ebbe a csapdába. 

"Harry nem tudta, mennyi ideig fog tartani a ragacsos, krémes tortát levakarnia az arcáról. Egy civilizált fiatalember számára, undorító, ha ilyen szennyeződés teríti be a testének bármely részét. Ezért befekszik egy csúcsminőségű porcelán kádban és Dali arcára gondol, ami épp annyira kövér, mint Penny néni. "- Nos, igen. Voltak, akik ezt kapták meg, miután fizettek, hogy elolvashassák a titkos ötödik rész első fejezetét. Ráadásul a történet szerint Harry egy mágikus törpévé alakult át, akinek harcolnia kell egy sárkánnyal. Persze aztán kiderült, hogy a könyv nagy része JRR Tolkien "The Hobbit"  című könyvéből lett összeollózva, csak a nevek lettek megváltoztatva. 

harry potter GIF

5. Claire Field is tulajdonosa volt a Harry Potter rajongói oldalnak, amiből J.K. Rowling aztán nem kért. 2007-ben az RDR Books azt tervezte, hogy a Harry Potter Lexicon honlapját egy enciklopédia-típusú könyvbe fordítja, amely felsorolja a regényekben szereplő varázslatokat, bájitalokat, teremtményeket és karaktereket. Annak ellenére, hogy korábban dicsérte a site-tot és tulajdonosát, Steve Vander Arkot, Rowling azt mondta, hogy egy hasonló könyv közzétételét tervezi, és nem támogathatja a rajongót "saját személyes haszonszerzésében". 2008-ban egy manhattani bíró leállította a könyv kiadását azzal az indokkal, hogy nem volt elég eredeti kommentár, és a könyv egyszerűen Rowling szavait idézte csak a sorrend volt más. Vander Ark végül kiadta a könyvének egy rövidített változatát, a "jogosulatlan" szót egyértelműen megjelenítve a címben.

6. Az üzleti élet legfontosabb szabálya, hogy a fogyasztóknak olyan terméket vagy szolgáltatást nyújtsanak, amelyet a fogyasztók szeretnek majd és meg akarják majd venni. A második legfontosabb szabály a nyereség. Tehát amikor az Asda szupermarket-lánc bejelentette, hogy eladja az írónő első könyvét, mind a 500.000 példányt 8,97 fontért a javasolt 17,99 font helyett, a dolgok gyorsan rossz irányba változtak. A könyv kiadója, a Bloomsbury-t, néhány nappal az első könyv kiadása előtt úgy döntött, hogy megszünteti a megbízást  a céggel. Asda visszavágott, azt állítva, hogy a Bloomsbury tartozott nekik 122 000 fontottal. Ezt követően, néhány nap múlva az évtizedek egyik legnagyobb könyvének kiadása előtt Asda újabb sajtóközleményt adott ki, melyben elmondtál, hogy rendezik a kifizetetlen számlákat, és bocsánatot kértek a korábbi cselekedetükért. A történet vége az, hogy ezek után a a két vállalat újból barátokká vált. 

7. Amikor a Harry Potter könyvek legújabb része a Harry Potter és a Félvér Herceget véletlenül Kanadában értékesítésre került a hivatalos kiadás előtt, Rowling és ügyvédei természetesen felléptek az ügyben. Jogi eljárásuk azonban nem a boltok ellen irányult, amelyek tévedésből eladták a könyveket, hanem a rajongókellen, akik megvették őket. A British Columbia Legfelsőbb Bíróság gyorsan kiadott egy rendeletet, amely megtiltotta bárkinek, aki megvásárolta a könyvet a hivatalos megjelenés előtt, hogy a könyvet eladja, bemutassa vagy olvassa nyilvános helyen vagy mások előtt. Ez egy nagy nyilvános vitát indított az "olvasáshoz való jogról". Miközben az egyik fél azzal érvelt, hogy a személyes naplóhoz hasonlóan az emberek nem jogosultak olyan könyvet olvasni, amelyet jogilag nem szereztek volna meg, a másik fél azzal érvelt, hogy a bíróságok nem képesek megakadályozni, hogy mit és mikor olvassanak az emberek. 

hp GIF

8. Aaron Lambert úgy gondolta, hogy elég pénzt tud keresni azzal, ha a Harry Potter és a Félvér Herceg példányait értékesíti a hivatalos kiadás előtt egy hónappal, méghozzá úgy, hogy azt oda adja a sajtónak. Lambert a raktárban egy biztonsági őr mellett dolgozott a könyvek között. Megszerzett két példányt a könyvekből, ezután kapcsolatba lépett a Daily Mirror és a Sun újságíróival, és összesen 80 000 fontot (111 250 USD) keresett akciójával. Az egyik riporter, John Askill megszervezte, hogy találkozik Lamberttal, de valójában azt tervezte, hogy ellopja a műveket és visszaadja a könyveket J. K. Rowlingnak. De amikor ezt megpróbálta megtenni,  Lambert egy hamis fegyverrel a levegőbe lőtt. Az ügy a rendőrségen ért véget, ahol le is tartóztatták a pasit.