17 kép a Google Earthről, amitől leesik az állad

18/04/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Brutális méretű pentagramma? Fekete lyuk a Himalájában? Ufóleszállópálya a Szaharában? Ne dőlj be a látszatnak.

A műholdak segítségével gyakorlatilag a bolygónk minden négyzetcentiméterét átfésülhetjük, és egy ideje ezt már nem csak a szuperhatalmak titkosszolgálatai tehetik meg, hanem mi is, otthon, a fotelben ülve. A Google Earth azonban néha nagyon fura dolgokat tár fel, és a megdöbbentő alakzatok, megmagyarázhatatlan formák első látásra tényleg elképesztőnek tűnnek. Aztán persze rendszerint kiderül, hogy valami prózai oka van a jelenségnek (kivéve, ha nem). 

Jöjjön most egy válogatás a legvalószerűtlenebb műholdképekből. 

1. Pentagramma Kazahsztánból 

Ez a 366 méter átmérőjű pentagramma Kazahsztán egy elhagyatott részén; a Tobol folyó felső víztározójánál található. Persze nem az ördög műve: még a szovjet érában készült, egy tóparti kempinget és parkot akartak itt kialakítani. Az egészből nem lett végül semmi, az építkezés félbemaradt, de a csillag kiválóan látszik a magasból.

2. Vérvörös tó Irakban

Az iraki Sadr városában található bizarr színű tó körbejárta a netet, mert pontosan olyan a színe, mint a véré. Hivatalos magyarázat a mai napig nincsen a jelenségre, ezért mindenféle találgatások keltek szárnyra: például környezetszennyezés, geológiai hatások, algák. Sőt, egyes feltételezések szerint a városi vágóhidak véres szennyvizét engedték a tóba. Sosem tudjuk meg az igazságot, főleg, hogy ma már nem is piros a színe a tónak, hanem pont olyan, mint a mellette lévő tavaké.

3. Óriási, rejtélyes szimbólumok Új-Mexikóban 

Ezeket a furcsa alakzatokat Mesa Huerfanitában, Új-Mexikóban fedezték fel. Elsőre olyan, mintha a földönkívüliek hozták volna létre, például valamiféle leszállópálya is lehetne. De erről szó sincs, nagyon is földi eredetű építményekről van szó: szcientológusok emelték őket a Washington Post cikke szerint.

4. Az egyik legnagyobb hajóroncs, ami látható a Google Earthön

Az S.S. Jassim, egy bolíviai teherszállító hajó 2003-ban süllyedt el Szudán partjainál. 81 méteres hosszával ma ez az egyik legnagyobb olyan hajóroncs, amely a Google Earthön is látszik.

5. Fura vonalak a Góbi-sivatagban 

A kínai Góbi-sivatagban talált hátborzongató vonalakról már egy rakat elmélet született. Egyesek szerint ez valószínűleg egy speciális antennarendszer, a Yagi-antennarendszer, amelyet a légkör, illetve az időjárás kutatására használnak. Mások azt mondják, hogy Kína szupertitkos kémműholdjainak beállításával függ össze az építmény. 

6. Indiánfej tollas fejdísszel, Kanadából

Kanada Alberta államának délkeleti csücskében fedezték fel ezt a különleges alakzatot. Megdöbbentő, mennyire hasonlít egy dél-amerikai indián arcára. 

7. Egy csókos száj a sivatagból

Szudán nyugati régiójában, Dárfúrban található ez a valamivel több mint fél kilométer hosszú, "csókos száj". Valójában két, párhuzamosan futó sziklagerinc kelti ezt az illúziót a magasból nézve. 

8. Ufóleszállópálya a Szaharában?

Az Egyiptom területén található spirál simán elmenne a legújabb hollywoodi sci-fiben, de azt sem lenne nehéz belemagyarázni, hogy az ősi egyiptomiak műve. A valóság közel sem ilyen izgalmas: a 25 hektárnyi alkotást 3 görög művész hozta létre 1997-ben.

9. Egy bizarr óriásszobor Skóciából

Egy skót származású gaztevő, Jimmy Boyle építette a képen látható szobrot.  A skóciai Craigmillarban, a Hunters Hall Parkban álló szobor kb. 30 méter magas, és a gyilkosságért elítélt Boyle még börtönben volt, amikor tervezte. 

10. Egy tengeri szörny Új-Zélandból

Az Új-Zéland északkeleti részén található Okey-öbölben készült ez a kép, ami már több vita kiindulópontja volt. Egyesek szerint egy tengeri szörny hagyta a képen sötét csíkként végigfutó nyomot, azonban a kép nagyítása után egy hajó látható a közelben, sokak szerint inkább a vízijárműnek tulajdonítható a rejtélyes "csík".

11. Véres gyilkosság a mólón? Egy frászt

Egy hollandiai tavon áll ez a kis stég, a képen úgy tűnik, mintha egy jókora vértócsa lenne rajta, amiből egy hosszan futó vérnyom ered. A kép be is járta a világhálót, sokakat megtévesztett a látszat: mintha két ember egy holttestet vonszolt volna a mólóra, amit a vízbe készül dobni. Pedig az igazság ebben az esetben is sokkal kevésbé izgalmas. A "csíkot" valójában egy kutya húzta, ami, miután megfürdött a vízben, a gazdájához futott, a stégre. Megrázta magát, és a víz, amit így szétfröcskölt, sötétebbre színezte a stég padlóját.

12. Fekete lyuk Nepálban

Eddig úgy tudtuk, hogy fekete lyukak csak a világűrben vannak - de ez a Himalájában található. Konkrétan a 6782 méter magas Katenga nevű hegy csúcsa - senki sem tudja, hogy a műholdképen miért így jelenik meg.

13. Nem egy festményt látsz - ez egy gejzír 

A képen a Yellowstone Nemzeti Park, sőt, az USA legnagyobb gejzíre, a Grand Prismatic Spring látható. 

14. Sosem találnád ki: ez egy erőd

Fort Bourtange a neve, és 1593-ban építették a hollandiai Groningenben. Eredeti célja az volt, hogy egyetlen út legyen Németország és Groningen városa között, amelyet a spanyolok a nyolcvanéves háború alatt felügyeltek. Ma múzeum működik benne.

15. A tenger magasabban van, mint a szárazföld?

Ezen a kép teljes mértékben azt az illúziót kelti, mintha a víz magasabban lenne - de természetesen erről szó sincs. A magyarázat, hogy az árnyékok zavarják meg a látványt, ennek köszönhető az optikai csalódás. 

16. Mik azok a furcsa nyomok a repülőgépek mögött?

A magyarázat, hogy a vadászgépek sugárhajtóművéből kiáradó, tűzforró mérges gázok hagytak nyomot a talajon. 

17. Egy hatalmas katasztrófa mementója

Emlékeztek még a Costa Concordiára? A luxus óceánjáró 2002-ben futott zátonyra az olasz partoknál.

Forrás: viralnova.com