13 ezer tonna szemetet szedtek össze egy mumbai strandról, ahová ezután visszatértek a teknősök

18/05/04 péntek
ujnemzedek.hu
Azelőtt szó szerint elborította a szemét a partot, de miután megtisztították, visszatértek a teknősök, hogy lerakják a tojásaikat.

Mumbai Versova nevű partszakaszán nagyjából 20 éve nem láttak teknősöket - szemetet annál inkább. Az irtózatos mennyiségű hulladék gyakorlatilag szőnyegként borította be a partot. Az itt élő 55 ezer ember elképesztő mennyiségű hulladékot termel, és ezt még fokozhatja a monszun, ami további hatalmas mennyiségű szemetet képes a partra sodorni.

Egy fiatal ügyvéd, Afroz Shah azonban megelégelte, hogy tétlenül nézze, ahogy a tengerpart egy hatalmas szemétteleppé válik. Ezért két éve elkezdte összegyűjteni a partot borító hulladékot. Először csak ketten szedték a szemetet a szomszédjával, azonban ahogy rendszeresen jártak a partra, lassan híre ment a kezdeményezésnek, és egyre többen csatlakoztak hozzájuk.

A lelkes hulladékgyűjtő csapat végül két év alatt teljesen eltüntette a néhol másfél méter magas szemétszőnyeget, összesen 13 ezer tonna hulladéktól szabadították meg a partszakaszt. Az akciónak meg is lett az eredménye: két évtized után visszatértek az olajzöld fattyúteknősök, és ismét a homokba rakják a tojásaikat. 

Forrás: Guardian