10 valóban para dolog a Facebookkal kapcsolatban

17/10/27 péntek
ujnemzedek.hu
Jobban ismer, mint gondolnád.

A legnagyobb tech cégek annyi adatot gyűjtenek a felhasználókról, hogy szinte többet tudnak a viselkedésükről, mint saját magunk. A közösségi média-függőség csak az egyik félelmetes dolog az utóbbi évtized technológiai fejlődésének árnyoldaláról, a Facebook rejteget még bőven parát.

Tudják, hogy nézel ki

Ha egyetlen képet sem töltesz fel magadról, de egy haverod betegel a saját fotóján, a Facebook algoritmusa megjegyzi az arcod, és máris a profilodhoz van rendelve. Hamarosan ezeket az adatokat is árulhatja a Facebook, főleg azok a cégek lesznek rá vevők, akik már a fizikai üzletükben is arcfelismerő kamerával azonosítják a belépő vásárlókat, hogy az eladók a profiljuk alapján előre beállított termékeket kínálhassák nekik.

Mindig tudják, merre jársz

A Messengeren belüli folyamatos helymegosztást csak azután vette ki a Facebok az appból, miután egy programozó készített egy egyszerű Chrome plugint, amivel követni tudta az összes ismerőse mozgását a térképen. Ettől persze a cég még gyűjti ezeket az adatokat.

Rosszabbul érzed magad tőle

A fizikai egészséget, a pszichés állapotot és az élettel való elégedettséget is károsan befolyásolja, ha sokat bámulod a Facebookot és csak lájkolgatod mások életét. Kevesebbet kommunikálsz szemtől-szemben, elhanyagolod az emberi kapcsolatokat és folyamatosan egy képernyőt bámulsz.

Megerősíti az eddigi nézeteidet, nem nyit kapukat más gondolatok felé

A lájkok és kattintások alapján összeállított hírfolyam továbbra is olyan híreket és tartalmakat fog eléd dobni, amik hasonlóan elégedetté tesznek. Ha a laposföld-elmélet híve vagy, és folyamatosan ezzel kapcsolatos cikkeket lájkolsz, kapsz még azoktól a híroldalaktól bőven más hülyeséget is.

Étkezési rendellenességeket okozhat

Jé, ez a csaj sokkal vékonyabb, mint én. Neki meg sokkal feszesebb a feneke. Na, akkor mától nem eszek semmit!

Súlyosbítja a magányosságot

Amikor a magányos emberekre ömlik mások boldogsága, csak rosszabbá teszi a helyzetüket, ráadásul a boldogok gyakran kiszínezett vagy teljesen fake sztorikkal és képekkel láttatják boldognak magukat.

Többet tudnak rólad, mint képzelnéd

Azzal, hogy minden adatot gyűjtenek rólad, és komplexen rendszerezve elemzik azokat, könnyen kitalálják a politikai nézeteidet, a vásárlási szokásaidat, és azt, hogy melyik bulikba akarsz menni jövőre.

Lazán a politikai cenzúra mellé állnak

Oroszországban egy tüntetés oldalát blokkolták a kormány kérésére, Kínában külön szoftvert használnak a posztok cenzúrázására, a brit kormány kérésére már szatírát is letiltottak. Szívesen éltetik szavakban a szólásszabadságot és a nyitott kommunikációt, de a tetteik nem állnak ezzel összhangban.

Simán eladják az adataidat

A hirdetéseket így célozzák rád, de egyben, nagy mennyiségű adatot is lehet vásárolni a Facebooktól. Kilóra. A Mastercard például a bankolási szokásokra szeretett volna rálátni, hát vett egy csomó adatot.

Még azt is tudják, mikor alszol.

Hiszen nem vagy aktív Messengeren, és a sok napi adatból szépen összeállnak az alvási szokásaid.

(listverse.com)