10 pontban összefoglaljuk, mitől óriási királyság az új Pókember-film

17/07/07 péntek
ujnemzedek.hu
Merthogy az lett. Rontóckodás nélkül megpróbáljuk meggyőzni a szkeptikusokat - hiszen mi már láttuk. BIBIBIBIBÍÍÍ.

1. MCU

Azaz Pókfej végre csatlakozott a Marvel Cinematic Universehez. Nem kis bunyó volt a jogokat megszerezni a Sonytól (ők voltak ugye a gyártói a korábbi, nem kevesebb mint 5 (ÖT) darab, nos, megkérdőjelezhető minőségű mozifilmnek). A fejesek végül beadták a (höhö) DEREKUKAT - a baromi bonyolult folyamatról itt írtunk - és Pókfej végre összebalhézhatott az Amerika kapitány: Polgárháborúban a többi Marvel képregényhőssel. Kivéve a Fantasztikus négyest. Meg az X-ment. De ezt most hagyjuk is.

2. Tom Holland

A srác tökéletes. Pontosan az a kölök, akit Stan Lee és Steve Ditko 1962 augusztusában bemutatott az Amazing Fantasy 15. számában: hebehurgya geek, már-már túlságosan is tipikus hétköznapi gimis, aki alig várja, hogy végre elhúzhasson a suliból a kémiaóra végén hálóhintázni. Akinek még nem probléma ugyan a lakbér, de az már igen, hogy elmondhassa álmai csajának azt, amit ilyenkor el kell ugye mondani.

Tobey Maguire-t mi magunk nem szerettük annyira (eleve 27 éves volt, amikor eljátszotta a gimis Peter Parkert), Andrew Garfieldot viszont már ezért a megmozdulásáért is csak imádni lehetett:

Tehet ő arról, hogy a két utolsó előtti Pókmozi... hát... nem lett olyan, mint amilyenre már évek óta vártunk? Nem. Annál inkább okolható a blamázsért az a megveszekedett, átkozottt, és ezereszer elmesélt

3. Eredettörténet

Igen, génmódosított/radioaktív pókcsípés. Igen, Ben bácsi. Igen, "Nagy erő, nagy felelősség" blablabla. 

Na, ez a Pókember: Hazatérésben nincs. Van egy-két elejtett, kósza mondat egy családi tragédiáról, két szó valami rovarharapásról, és annyi.

És ez így van jól.

4. Tony Stark

Most magyarázzuk?

Oké, kicsit magyarázzuk: a zseni, milliárdos, playboy és emberbarát messze nem csak a fanservice (lásd: tizes pont) miatt van a filmben, a jelenléte picit sem erőltetett, sőt, több pontos is meghatározó. Nagy erő, nagy felelősség, megvan? Ben bácsi, megvan? Na.

5. Nincs túltolt akcióorgia

Sőt, a Hazatérés sztorija már-már pitiáner kis semmiség a Bosszuállók csituris városleépítése után. Pókember néniket igazít útba, biciklitolvajokat csíp el. Nincs világ-, de még New York-megmentés sem - jó, azért egy pici van, de csak amennyi kell, és ez szuper dolog. Nem kell mindig gigászinak lenni. 

6. Ramones

Mutatjuk, mit hallgatunk a bemutató óta:

Kb. ez a szám vissza is adja az egész film hangulatát. És akkor el is érkeztünk a következő meghatározó ponthoz:

7. John Hughes-mozik

Igazából az első pókemberfilmek nemigen törődtek azzal a ténnyel, hogy egy KÖZÉPISKOLÁSRÓL beszélünk, amikor Peterről van szó. De ebben a filmben aztán nyakig vagyunk a középsulis lét minden nyűgében. És akkor itt jönnek a képbe a 80-as évek tinifilmjei, legfőképp a John Hughs-félék - megvan pl. az 1986-as Meglógtam a Ferrárival? Hát a Nulladik óra? Na, ha nincs, akkor csekkold őket gyorsan.

8. A mellékszereplők

Michael Keatonnak már biztos a töke tele van a madarakkal, viszont Keselyűként itt is tökéletes: nincsenek világhódító tervei, egyszerűen a lére a hajt, és pont ez a "nem gonosz, egyszerűen csak egy a rendszerben csalódott rossz ember" attitűd, amit Keaton olyan baromi jól hoz azzal a csibészes félmosolyával. És akkor a May-t alakító Marisa Tomeiről annyit, hogy férfiember nagynénit szerintünk ennyire még nem csodált, mint mi magunk őt.

9. Vicces

Mit ragozzuk:  az. (Külön felhívnánk a figyelmet Amerika kapitány oktatóvideóira, illetve TÉNYLEG mindenki várja ki a stáblista végét az easter eggért.) 

10. Működik a fanservice

Nincs az arcunkba tolva, de aki nagy ÁHÁÁÁÁ élményekre vágyik, és kívülről fújja a képregényes kánont, megkapja majd a saját kis idézetbonbonjait - érdemes figyelni, ki az a csaj a sulihíradóban, csekkolni a RENGETŐS csávó outfitjét, és naná, NANÁ, hogy nincs Spider-man-mozi ANÉLKÜL A BIZONYOS SZEREPLŐ NÉLKÜL (ráadásul ez a szál annyira finom és kellemesen kedves, hogy külön jár érte a puszi.)

A filmnek persze van egy rakat hibája (az akciórészek talán kissé alulteljesítenek, és kellemetlenül sötétek, egyes szereplők és szálak totál elsikkadnak - Liz, figyelsz?) szóval, kötözködhetnénk, de most túlságosan örülünk a LEGJOBB Pókember-filmnek, ami eddig készült evör.

Egyetértesz?