Van még mit fejleszteni a magyarok nyelvtudásán

18/06/13 szerda
ujnemzedek.hu
Egy friss uniós felmérés szerint eléggé hátul vagyunk a sorban, annak ellenére, hogy ingyenessé vált a nyelvvizsga.

Az uniós országok között Magyarországon van a legtöbb olyan fiatal, aki nem szeretne újabb idegen nyelveket tanulni - egyebek mellett ez is kiderül az Európai Bizottság oktatási főigazgatóságának friss kutatásából, amiben a 18-30 évesek nyelvtudását és nyelvtanulási hajlandóságát térképezték fel. 

A felmérés szerint a magyar fiatalok 72 százaléka csak az anyanyelvén, illetve azon kívül legfeljebb még egy idegennyelven tud írni és olvasni. Ezzel az utolsó előttiek vagyunk a listán, egyedül az Egyesült Királyságot előzzük meg. Az ottani fiatalok 74 százaléka mondta, hogy kényelmesen érzik-e magukat úgy, hogy csak az anyanyelvüket beszéljük. Rögtön utánuk a magyarok következnek, 49 százalékos aránnyal. Hátulról a harmadik helyen szereplünk azok közt az uniós országok között, amelyek fiataljai eltökéltek egy már ismert idegen nyelv további erősítése mellett.

Mindez egybecseng az európai felnőtt lakosság nyelvismeretét vizsgáló legutóbbi Eurostat felméréssel is, mely szerint a magyaroknak csak a 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet - ez a legrosszabb arány az egész unióban. A lemaradásunkat jól tükrözi, hogy még a harmadik leggyengébb eredményt produkáló Spanyolországban is 51 százalék a legalább egy idegen nyelven beszélők aránya.

Az felmérés eredménye annak ellenére nem túl rózsás, hogy a fiatalok számára Magyarországon ettől az évtől ingyenessé tették a nyelvvizsgát.

Azt, hogy pontosan ki, milyen feltételekkel és hogyan igényelheti vissza sikeres nyelvvizsgájának díját, az Új Nemzedék nyelvvizsga-visszatérítésről szóló aloldalán megnézhetitek.

Itt minden infót megtaláltok, de az online kalkulátort és chatet is segítségül hívhatjátok.