Utolsó esély: 2018 szeptemberéig még meg lehet szerezni a diplomát

17/01/11 szerda
ujnemzedek.hu
Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tart számon az Oktatási Hivatal, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát.

A felsőoktatási államtitkárság még 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét az érintettek számára. Akkor döntés született arról is, hogy 2016 szeptemberéig megszerezhetik az abszolutóriumot azok is, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg. Mint ismert, korábban nem volt megszabva, mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Ezzel szemben azokra, akik most tanulnak a felsőoktatásban, már szigorúbb feltételek vonatkoznak, ugyanis az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát - írja a Magyar Idők.

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tartanak számon, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát. Közülük az utóbbi két évben mintegy

6400-an megszerezték a diplomát,

a többiek pedig az abszolutóriumot. Utóbbiaknak tehát az oklevélszerzés még hátravan, azonban nincs sok esély arra, hogy ez határidőre megtörténik.

A 2005 előtt megkezdett hagyományos egyetemi, főiskolai képzések között összesen 27 082 olyan esetet tart nyilván az OH, amikor a hallgatók 2015 előtt nem szereztek oklevelet a tanulmányok ideje alatt, illetve nem zárták le azokat a végbizonyítvány megszerzésével, magyarán azok folyamatban lévő képzésnek minősültek. Közülük azóta 2015-ben 3469-en, 2016-ban 2933-an megszerezték a diplomát, és idén is már hárman sikeresen záróvizsgáztak. Jelenleg azonban még így is több mint 20 ezren vannak azok, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de záróvizsgát még nem tettek.

– Ezekben az esetekben még van lehetőség záróvizsgázni 2018. szeptember 1-jéig – tették hozzá. A hivatal hangsúlyozta, az esetek döntő többségében a hallgatók már régen lezárták a tanulmányaikat, tehát a reálisan még várható oklevélszerzések száma ennél jóval alacsonyabb lesz - írja a Magyar Idők.

A régebben egyetemre járók esetében a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsga megszerzése a záróvizsgára bocsátás feltétele volt.

Nekik indította a kormány a diplomamentő programot,

amelyben azok vehettek részt, akiknek kizárólag a nyelvvizsga jelentette az akadályt az oklevélszerzéshez, és már nem volt tanulói jogviszonyuk.

A BME szenátusa keddi ülésén elfogadta az általa kijelölt testület elnökének előterjesztését és a konkrét intézkedési javaslatokat a GTK által felvetett problémák egyetemen belüli megoldására, így a kar nem kerül át az ELTE-re – derült ki az egyetem honlapján megjelent tájékoztatásból.