Újra meghirdette a kiberbiztonsági képzést az NKE

17/12/04 hétfő
ujnemzedek.hu
Aki lemaradt, most újra próbálkozhat: 2018. január 5-éig lehet jelentkezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) februárban induló elektronikus információbiztonsági vezető szakirányú továbbképzésére.

Miközben naponta jelennek meg hírek kisebb-nagyobb kibertámadásokról, amelyek egy-egy szervezet vagy akár ország normális működését veszélyeztetik, globális munkaerőhiány alakult ki a kiberbiztonsági piacon. Csak a magyar közszolgálatból mintegy kétezer olyan szakértő hiányzik, aki képes a kibertér jelentette kockázatokat megfelelően kezelni - írja az egyetem az MTI-nek küldött közleményében. 

Felhívták arra is a figyelmet, hogy nemcsak a mérnöki munkakörökben, hanem a rendvédelmi, közigazgatási, honvédelmi, külkapcsolati szakterületeken is felértékelődnek azok a szakemberek, akik behatóan ismerik az információs rendszereket.


Forrás: Stocksnap

Kiemelték, hogy a 2013-ban elfogadott magyar információbiztonsági törvény előírja, hogy minden állami és önkormányzati szerv nevezzen ki információbiztonsági felelőst. A szakemberek képzése az NKE feladata lett. Ennek nyomán 2014-ben elindították az elektronikus információbiztonsági vezető szakirányú továbbképzést, amelynek keretében 2 félév alatt, levelező rendszerben ismertetik meg a hallgatókat az információbiztonság jogi, szervezési, vezetési, stratégiai és műszaki aspektusaival.

A kiberbiztonsági képzésen az egyetem oktatói mellett a szakmában széles körben ismert, gyakorlati szakemberek is oktatnak. Krasznay Csaba, az NKE Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója, a képzés felelőse elmondta: míg kezdetben olyan hallgatóik voltak, akiket az információbiztonsági törvény jelentette kötelezettség miatt delegált a munkaadójuk, "most már a hallgatók fele saját maga választja a képzést, saját közszolgálati vagy piaci karrierjének építése céljából".

Az NKE képzését eddig több mint kétszáz szakember végezte el, 2017-ben pedig ez az információbiztonsági szakma legnagyobb hazai elismerését, az informatikai biztonság napja (ITBN) Kiemelkedő Teljesítmény díját is megkapta.

A továbbképzésre 2018. január 5-éig lehet jelentkezni, a részletes tematika és a jelentkezéshez szükséges információk is megtalálható ide kattintva.

Az internetes támadások elleni küzdelem több szintéren folyik

Percenként hatszor támadnak meg egy-egy személyi számítógépet a világon - milliárdos nagyságrendben lopnak el hekkerek személyes adatokat és okoznak ezzel hatalmas károkat. Európában, 2016 harmadik negyedévben átlagosan az internet felhasználók harmada futott bele valamilyen kártékony programba, internetes fenyegetéssel pedig 15 százalékuk találkozott. 

Neked mennyire ép a digitális immunrendszered?

Kattints az alábbi tesztre és mérd fel, hogy mennyire vannak biztonságban a profiljaid és jelszavaid. A kitöltés után hasznos infókat kaphatsz arról, mit kell még tenned, hogy védve legyenek az adataid a hackerek és a zaklatók előtt.