Újabb lehetőséggel bővül a fiatalok nyelvtanulásának támogatása

19/02/11 hétfő
ujnemzedek.hu
A nyelvtudás, pontosabban annak hiánya továbbra is sokak számára akadályt jelent, nem csak egy állás betöltésénél, hanem a diploma megszerzésénél is. A kormány pont ezért folytatta 2018-ban a Diplomamentő programot, így akik bár egyetemi tanulmányaikat befejezték, de nem szerezték meg a diplomájukat, kaptak ismét egy szuper lehetőséget. Ugyan a jelentkezés már lezárult, a fiatalok nyelvtanulását további intézkedésekkel támogatják!

Diploma, nyelvvizsga - nem ér sokat az egyik a másik nélkül. Sokan bukják is a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, ezért a kormány 2018-ban meghirdette a Diplomamentő program II-t, hogy ezután is diplomához jussanak azok, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik. 

Mire számíthatnak, akik bekerültek? Mondjuk a részleteket!

  • A program során angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzéseket hirdettek meg, ezeken 1333-an vehetnek részt.
  • A támogatás mértéke fejenként legfeljebb 300 ezer forint lehet.
  • A támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat.
  • Aki ezt elmulasztja, annak vissza kell fizetnie a támogatást. 
  • A nyelvi képzés szintje legalább általános, B2, tehát középfokú, a Közös Európai Keretrendszer szerinti kimeneti szint lehet, így többek közt a szakmai nyelvvizsga is támogatható.
  • A korábban végzett igényfelmérés alapján a programban támogatható képzési forma a csoportos mellett a rugalmasabb időbeosztású egyéni felkészítés is.
  • A képzéseknek 2019. december 31-ig kell lezárulniuk.

Sikeres volt a nyelvvizsga? 

Elindult a nyelvvizsgadíj-visszatérítésével foglalkozó külön aloldala. Itt nem csak az összes fontos infót találjátok meg összegyűjtve, de chaten is érdeklődhettek, illetve egy kalkulátor is segít megállapítani, hogy jogosultak vagytok-e a visszatérítésre. Az aloldalt ezen a linken találjátok.

Itt még nincs vége: utazhatnak a diákok, hogy nyelvet tanulhassanak!

A kormány további támogatásokkal járul ahhoz, hogy a középiskolai nyelvoktatás rendszerét korszerűsítse. Minden középiskolás a kilencedik és a tizenegyedik tanév nyarán 2-2 hét külföldi nyelvtanuláson vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány vállalja.