"Úgy éreztem, sokat ér a munkám mások számára"

19/02/18 hétfő
ujnemzedek.hu
A diákmunka "segített abban, hogy fejlesszem a kommunikációs és problémamegoldó képességeimet, hogy csapatban és önállóan is helyt álljak." - "Kérdezzünk meg egy pályakezdőt" rovatunk első interjúja.

Ha jól tudom, Te már kvázi az egyetemi tanulmányaid közben is dolgoztál…

Ha a diákmunka is számít, akkor igen.

Milyen diákmunkát végeztél?

Az Egyetemi Könyvtárban dolgoztam 3 évig, operátorként.

Mi volt a feladatod?

Tájékoztatás, információszolgáltatás, helpdesk, számítógépes kabinet felügyelet, fénymásolás, nyomtatás, wifi beállítás… Amolyan ügyfélszolgálatos feladatok. De nagyon szívesen csináltam.

Adott-e valamit a későbbi munkádhoz az akkori időszak? Az akkor szerzett tapasztalatok?

Persze. Segített abban, hogy fejlesszem a kommunikációs és problémamegoldó képességeimet, hogy csapatban és önállóan is helyt álljak. Emellett jó volt az egyetemi közegben dolgozni, sok embert megismerni, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápolok. Úgy éreztem, sokat ér a munkám mások számára, és szerettem a sok pozitív visszajelzést is, amit kaptam.


Fotó: Pixabay

Említetted, hogy sok embert ismertél meg. Szakmai kapcsolatépítésre is gondolsz?

Igen, abszolút! Mivel informatikus könyvtáros végzettségem volt, fontosnak tartottam a karrierem szempontjából, hogy építhessem a kapcsolatimat. Hálás vagyok azoknak az embereknek, akiket megismertem időközben.

Miben más a diákmunka a teljes álláshoz képest? Hogyan néznek a diákra a "rendes" alkalmazottak?

Voltak kollégák, akik diákként tekintettek rám/ránk, mások meg egyenrangú dolgozóként, így ez szerintem személyfüggő. Természetesen az utóbbi nagyon megtisztelő volt és különösen jól esett. A feladatok kapcsán azt mondanám, hogy diákként könnyebbek, hiszen nem igényelnek magas szintű elméleti tudást, mégis nagyban segíted a teljes állású dolgozók munkáját ezeknek a kisebb feladatoknak az elvégzésével is.

Van-e olyasmi, amit kifejezetten a diákmunka közben tanultál meg a munka világáról?

Leginkább talán azt, hogyha lelkiismeretesen végzem, akkor elismerik és értékelik a munkámat. Ez pedig mindenkinek jól esik.

Ezek szerint, Te ajánlod a diákmunkát a mostani középiskolásoknak/egyetemistáknak?

Igen, persze! Szerintem mindenkinek sok tapasztalatot tud nyújtani még a teljes munkaidős munkavállalás előtt. Ráadásul egy kis extra zsebpénzt is hoz, ami szintén nem árt.