Többet keresnek az iskolázott maffiózók?

16/11/21 hétfő
ujnemzedek.hu
Szokatlan témájú kutatásról számolt be a BBC: angol kutatók azt vizsgálták, hogy az Amerikában legendássá vált olasz maffia tagjainak tanultsága befolyásolta-e bevételüket. Az adatok egyértelműen azt mutatták, nem volt elég szimplán olasznak és rossznak születni az Egyesült Államokban, a képzettség is fontos volt.

Az emberek többségében erősen idealizált kép él a maffiózókról. Pláne azokról, akik a második világháború után az Egyesült Államokban próbáltak érvényesülni, saját szabályaik szerint működő társadalmat kiépíteni. Ezen bűnözők – talán nem túlzás – népszerűsége jelentős részben köszönhető a Keresztapa trilógiának. Az első film 1972-es bemutatása óta számtalan mozifilm és tévésorozat készült a zord természetű, de családjukat és bajtársaikat különösen védelmező közönséges bűnözőkről.


Angelo....Angelo..., többet kéne tanulnod...

Ennek tudható be, hogy a közelmúltban egy kutatócsoport azt vizsgálta meg, vajon a társadalom egyéb rétegeihez és csoportjaihoz képest a maffiózók számára mennyire lehet fontos a tanultság, illetve a tudás. Jó ideje közismert tény, hogy az egyén iskolai végzettségének szintjével emelkedik annak várható bevétele, vagyis fizetése, nem mellesleg magasabb társadalmi státuszú pozíciókat tölthet be. Természetesen vannak kivételek, egy doktorátusát az MTA előtt is megvédő professzor fizetése lehet alacsonyabb, mint egy szakmáját mesteri fokon űző CNC esztergályos keresete. A BBC beszámolója szerint a brit essexi egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a hatvanas években az amerikai olasz maffia tagjai számára is számított-e a képzettség, a tudás, vagy a sikerhez csak jó helyre és elég kemény szívvel kellett születni.

A kutatók 712 maffiózó fél évszázaddal ezelőtti vagyoni helyzetét átvizsgálva arra jutott, 7,5-8,5 százalékkal volt magasabb azok bevétele, akik extra éveket töltöttek az iskolapadban. Sőt, fény derült arra is, hogy a maffiózóknak is kellett némi kurázsi ahhoz, hogy – anyagilag – sikeresek legyenek. A bűnbandákban szimplán erőszakos bűncselekményeket elkövető emberekhez képest háromszor nagyobb pénzt kaszáltak azok, akik zsarolással, vagy uzsorakamattal nehezítették meg mások életét. A tanultság természetesen az esetek legnagyobb részében nem jelentette azt, hogy egyes tudományágakat a legmagasabb szinten művelnek a maffiózók. Sőt, kiderült, hogy a vizsgált 712 személy átlagosan egy szemeszterrel kevesebb időt töltött az oktatási intézményekben, mint a közvetlen szomszédságában nem bűnözésből élő, hasonló korú amerikai polgár. A cikk a csalad.hu-n folytatódik.