Több százmillióan láttak egy reklámot a YouTube-on, amiben csalásra biztatták a diákokat

18/05/09 szerda
ujnemzedek.hu
Vagyis arra, hogy pénzért írassák meg a dolgozataikat egy ezzel foglalkozó ügynökséggel. 

Mióta diákok léteznek, a házi feladatokkal, házi dolgozatokkal kapcsolatos problémák is léteznek. Nem árulunk el nagy titkot, amikor nyilvánosságra hozzuk: ezekkel nem mindig és nem mindenkinek sikerül elkészülnie. Ilyenkor pedig sokan - a tanulás helyett - a csodában reménykednek. 

Nincs kedved házit írni? Csináltasd meg mással pénzért

Ezt a csodát pedig sokak számára az EduBirdie nevű szolgáltatás szállította, amelynek lényege, hogy a megrendelő helyett bizonyos összeg fejében egy kiváló képességű, a témába magát alaposan beleásó "szuperokos" ember fogja megírni a beadandót. 


A YouTube-ot nem lehet madárnak nézni...

Az EduBirdie nem bízta a véletlenre, hogy a célcsoport értesüljön nagyszerű szolgáltatásáról. Óriási reklámhadjáratot indított a YouTube-on, ennek részeként egy rakat népszerű vlogger videójában helyezték el a hirdetésüket. Sőt, arra is számos példa akadt, hogy a vloggereknek fizettek: reklámozzák az EduBirdie-t. 

Brutális hirdetési kampány a YouTube-on

Jól kitalálták ezt az egészet, hiszen egy ilyen szolgáltatás sok diáknak eleve csábítóan hangzik - hát még, ha egy olyan vlogger ajánlja a saját szavaival, akiért az illető egyébként is rajong. De a számok a legbrutálisabbak: a BBC alaposan utánanézett a dolgoknak, és arra jutott, hogy több mint 250 csatornán jelentek meg az EduBirdie hirdetései. Ez legalább 1400 videót jelent, amelyek összesen jóval több mint 700 millió megtekintést produkáltak. 

A BBC videójában több vlogger is felbukkan, amint lelkesen ajánlgatja az EduBirdie-t:

Ezzel az egésszel csak egy aprócska bibi van: a YouTube-on tilos csalásra buzdító reklámokat megjelentetni. Ennek megfelelően először e-mailben értesítették az érintett csatornák tulajdonosait, hogy távolítsák el a szóban forgó reklámokat. Majd, miután ezt sokan nem tették meg, szépen elkezdték törölni azokat a videókat, amelyek "fertőzöttek" voltak. Ez pedig nem kevés videót jelent: Volt olyan csatorna, amelyről 49 videót vett le a YouTube (közel egy teljes év munkáját), de akadt olyan is, ahonnan 138 videó tűnt el. 

De mi is ezzel a baj igazából?

A csatornák tulajdonosai a Twitteren háborogtak a döntés miatt - pedig nehezen érthető, min vannak ennyire felháborodva, hiszen ez tényleg csalás. Néhány éve volt abból botrány itt Magyarországon, hogy egyesek helyett mások mentek el nyelvvizsgázni, és hamis személyazonossággal letették a nyelvvizsgát a megbízó helyett. Miután kiderült az eset, jogi eljárás, tárgyalás és büntetés lett belőle, hiszen ez egyértelműen bűncselekmény. 

Az, hogy valaki nem maga írja a házi feladatot vagy a beadandó dolgozatot, pontosan ugyanez az eset. Még ha mindenki tud is olyan esetet a saját környezetében, amikor például egy osztálytársa lemásolta a házit szünetben valakiéről - ilyesminek egyáltalán nem szabadna megtörténnie. Ehhez képest az EduBirdie szintet lépett, és az egészet ipari méretűvé tette. 

Nem baj, van másik...

Sajnos azonban az csak egy dolog, hogy az EduBirdie most jól megszívta, ugyanis egyáltalán nem ők az egyetlen ilyen profilú cég a piacon. Egy gyors kereséssel a Google-ben találtunk még tíz másikat (és ez csak az első oldal). Nyilván ők nem hirdetnek olyan pofátlanul, ezért egyelőre elkerülték őket a hangos botrányok. Ami elég baj. 

Forrás: Business Insider