Tiszta zöldek a magyar egyetemek - nyolc legalábbis biztosan

17/01/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az olyan gigakörnyezetbarát intézmények mellé, mint a a Kaliforniai, vagy a Nottinghami Egyetem, befért többek között Szeged, Debrecen és Budapest is!

A greenmetric.ui.ac.id listájában azt vizsgálja, a világ egyetemein mekkora a beépítetlen zöld terület, ügyelnek-e az itt dolgozók a szelektív hulladékgyűjtésre, s hoy a hozzáállásuk úgy általában véve mennyire környezettudatos: spórolnak-e a vízzel, használnak-e megújuló energiaforrásokat, stb.

Nos, a listán idén a Kaliforniai Egyetem végzett, őt követte Nottinghami Egyetem, harmadik helyen a holland Wageningen Egyetem és Kutatóközpont végzett. De ennél is érdekesebb, hogy nyolc magyar egyetem is helyett kapott, mégpedig ebben a sorrendben:

107. Szegedi Tudományegyetem
244. Eötvös Loránd Tudományegyetem
311. Debreceni Egyetem
355. Pécsi Tudományegyetem
371. Szent István Egyetem
399. Budapesti Corvinus Egyetem
414. Miskolci Egyetem
472. Óbudai Egyetem

- A Debreceni Egyetem használ megújuló energiaforrásokat, nap-, illetve geotermikus energiát. Az épületeket megvilágító izzók mintegy húsz százaléka energiatakarékos, emellett minden campuson van lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre: az újrahasznosítás aránya 25-50 százalék közötti. Figyelembe vették még többek között a parkolóhelyek számát, illetve azt, hogy mintegy 1500-an érkeznek kerékpárral az egyetemre egy átlagos napon – sorolta Beke Ferenc Antal, a beruházási osztály szakértője az Egyetem honlapján.