Te kitalálsz a Laborintusból? - online kémiaverseny indul

16/10/05 szerda
ujnemzedek.hu
Október 5-én ismét elindul Magyarország első online kémiaversenye, a Laborkaland, amelynek legfőbb célja a kémia népszerűsítése a középiskolás diákok körében.

A Laborintus online kémiaverseny föld alatti útvesztőjéből a versenyzőknek a térben és az időben ugrálva kell kijutniuk, a világtörténelem nagy tudósainak segítségével.

A már második alkalommal megrendezett online verseny célja a kémia népszerűsítése olyan módon, hogy azt élvezzék a résztvevők, és persze a továbbtanulás előtt álló diákoknak is felkeltsék az érdeklődését.

A feladatok során a diákok eljutnak a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig, az elektronok világától egészen a magkémiáig, sőt, Arkhimédész mellett olyan nagy tudósok segítenek a versenyzőknek a feladatok megoldásában, mint Boyle, Faraday, Paracelsus vagy Rutherford. 

A Laborintusba nem nehéz bejutni, egy kattintással a föld alatt találja magát a jelentkező, ehhez nem kell mást tennie, mint a www.laborkaland.hu oldalra belépni. A verseny figurája Kovács Gabi (azaz Gaberius Ferreus), az ő bőrébe bújva kell megtalálni a kiutat a titkos, föld alatti laborból, ehhez pedig öt ajtót kell kinyitni a megfelelő sorrendben. Minden ajtó mögött feltűnik egy történelmi kor és egy tudós, akivel közösen kell megoldani a különböző kémiai rejtvényeket. Persze segítség is akad, ha elakadnánk Szimat kutyus siet a segítségünkre. 

A verseny mindenki számára ingyenes és közel fél évig tart. A nyertesek bejutnak egy igazi vizsgálólaboratóriumba, illetve tudományos bemutatóközpontba, ahol interaktív előadások, kísérletek, életre szóló kémiai élmények várják őket.

A titkos Laboritmusból egy igazi labirintusba

Azelőtt a tíz versenyző előtt, aki a legjobb eredménnyel jut ki a virtuális Laborintusból,megnyílik egy igazi titkos világ, a ESSLING Hungary Kft. környezet-, élelmiszer- és gyógyszervizsgáló laboratóriumának ajtaja, ahol a szerencsés diákok a legmodernebb gépekkel dolgozhatnak. A jó teljesítmény jutalma ezenkívül egy látogatás a program szakmai partnerénél: a Csodák Palotája új, óbudai helyszínén, Csopa Playbarban kémiai kísérletek és egész életre szóló tudományos élmények várják a győzteseket. A Laborkaland-Laborintus online, mindenki számára hozzáférhető internetes kémiaverseny feladatait a szervezők a mindennapi életből vették, és olyan középiskolás diákok részvételére számítanak, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk.

A program legfőbb célja, hogy népszerűsítse a kémiát, és hogy minél több olyan diák jusson el laboratóriumba, akiknek az iskolában kevesebb lehetősége adódik kísérletezni. A Laborkaland meghirdetett programjaiba diákok ezrei kapcsolódtak be és kijelenthető: megfelelő eszközökkel ismertetve igenis népszerűvé tehető!

A Laborkaland idei fordulója, a Laborintus még talán az eddigieknél is több izgalmat kínál a versenyzőknek, az időutazások, nagy kémikusokkal való találkozások és a Laborintusból való szabadulás mellett ugyanis a versenyzők még az alkimisták legfőbb álmát, az aranycsinálás titkát is megtudják!