Te felismered a kamuhíreket? Pedig hamarosan a PISA teszt része lesz

17/03/30 csütörtök
ujnemzedek.hu
A virális, nyilvánvaló ferdítések (angolul fake news) okozta problémákkal és kérdésekkel tele van a padlás. Ideje takarítani.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet komoly problémának tartja az elsősorban a közösségi oldalakon terjedő kamuhírek kérdését, olyannyira, hogy Andreas Schleicher oktatási igazgató szerint az iskoláknak sürgősen felvilágosító kampányba kellene kezdeni a gyermekek körében.

Az igazgató szerint a gyemrekeket meg kellene tanítani arra, hogyan lássanak túl a közösségi oldalak véleménybuborékán és ismerjenek meg az övéktől eltérő nézőpontokat.

Andreas Schleicher úgy látta, az iskoláknak meg kellene tanítaniuk a diákoknak azokat a készségeket, melyek segíthetnek nekik eligazodni a digitális világban.

„A múltban, ha információra volt az embernek szüksége, akkor ott voltak az enciklopédiák, amikről mindenki tudta, hogy a benne található tények igazak”, ám a Facebook-korszakban el kell tudni dönteni egy cikkről, vagy hírről, hogy valódi-e a benne annak feltüntetett információ.

Az OECD mindezt annyira fontosnak tartja, hogy várhatóan már a jövő évi PISA-tesztekbe beépítik a matematika, a reáltárgyak és az olvasás mellé a kamuhírek kiszűrését is – mondta a BBC-ben a felmérésért felelős igazgató.

„Rendkívül fontos, hogy a fiatalok képesek legyenek különböző nézőpontokon keresztül látni a világot, képesek legyenek befogadni különböző eszméket, nyitottak legyenek a különböző kultúrákra” – tette hozzá Andreas Schleicher.

„Ugyanilyen fontos, hogy a fiatalok elfogadják a sokszínűséget, nyitottak legyenek rá, értékként tekintsenek rá és nem problémaként” – hangsúlyozta a szakember.

A közösségi oldalak ugyanakkor abba az irányba terelik a fiatalokat, hogy csak a hozzájuk hasonlókkal kommunikáljanak, és így nem tudják pozitívumként értékelni a sokszínűséget.
 

(csalad.hu)