Tanulási tippek otthonra

20/03/24 kedd
ujnemzedek.hu
Most, hogy az ország átállt a távoktatásra, az is rákényszerül az otthoni tanulásra, aki ezt eddig sikeresen elkerülte. Az iskolai közeg nélkül pedig, skype-oló tanárok ide vagy oda, mégiscsak nehezebb haladni az anyaggal. Ezért összeszedtünk nektek pár tanácsot, hogy könnyebben menjen a készülés.

Jegyzetelj

A jegyzetírást sokan hajlamosak hanyagolni, mondván minek leírni még egyszer, ha már úgyis ott van a könyvben. Bár ez tényszerűleg igaz, azonban aki ezt gondolja elsiklik azon tény felett, hogy a tankönyvek mindig a szerző logikáját követve épülnek fel. A jegyzetet azonban te írod meg, optimális esetben kézzel papírra, s eközben bizony alaposan át kell gondolni a felépítését, hogy mi miből következzen. És mire a végére jutsz, már fejből is fel tudod idézni, hogy mit, hova és miért írtál.

Taníts

Ez ugyanazon elv alapján működik, mint az előző tanács. Hiszen ahhoz, hogy meg tudj valamit tanítani, ahhoz előtte neked kell megérteni az anyagot. Szóval amint elolvastad, próbáld meg elmagyarázni valaki másnak. Pláne most, hogy mindenki otthon van, nem lesz nehéz áldozatot találni. De ha mégse akadna senki, akkor egyszerűen csak kezd el mondani a tükörbe. És miközben azon töröd a fejed, a könyvbe bele-bele pillantva, hogy hogyan tudnád a legérthetőbben elmagyarázni, azt fogod észrevenni, hogy a korábban bonyolultnak tűnő tananyag, hirtelen logikus és magától értetődő lett a fejedben.

Szórakozz

Tudtad, hogy a tanulás nem a könyv feletti kényszerített görnyedést jelenti? Ha bármi módon olyan információt tudsz meg és raktározol el, amit korábban nem tudtál, az bizony ugyanúgy tanulás. Ma már számtalan érdekes és élvezhető ismeretterjesztő műsor, és (hiteles) történelmi film áll a rendelkezésünkre. De ha csak a youtube-on keresgélünk, akkor is biztos, hogy mindenki megtalálja a neki kellő tematikus csatornát, ahol lendületesen, példákkal illusztrálva adják át az infókat.

Tanulj online

De mi van, ha mégse találtál semmi szórakoztató műsort arról, ami neked kell? Vagy ha nyelvi korlátok miatt nem tudod használni? Akkor sincs semmi gond, hiszen a magyar oktatás sem ragadt le a könyvek feletti magolásnál. Ha nem világos valami akkor keresd fel a zanza.tv oldalát, ahol érthetően és szórakoztatóan, videók formájában magyarázzák el a fontosabb tárgyak tananyagát. Emellett pedig számtalan remek app áll a rendelkezésetekre, (mint például a nyelvtanulós Duolingo) melyek segítségével játszva, interaktív módon tanulhatjátok meg azt, ami ellenkező esetben talán legyűrhetetlen kihívásnak tűnne.