Tanulás mellett még pénzt is kereshetnek a jól tanuló diákok

19/06/03 hétfő
ujnemzedek.hu
Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása, mivel a jövőben még jobban odafigyelnek, hogy anyagi okok miatt semmiképp ne maradjanak ki az iskolából a fiatalok.

Jelentős anyagi előnyöket hoz az átalakuló szakképzési rendszer. Jelenleg csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után viszont mindenki.

Nem is keveset, a Szakképzés 4.0 stratégia ugyanis kiemeli, hogy a tanulói juttatás a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és a szakképző iskolában is elérheti a minimálbért, ami idén nettó 99 085 forint. Az ötéves technikumban a havi harmincezer forint Apáczai-ösztöndíjat a 9. évfolyamtól adják a jó tanulóknak, emellé szakképzési ösztöndíj vagy a vállalati munkaszerződés alapján fizetett munkabér is járhat a 11. osztálytól.


Fotó: Pixabay

A hároméves szakképző iskolák első évében szakképzési ösztöndíj lesz, a 10. évfolyamtól pedig ehelyett vállalati munkabért is kaphat, aki munkaszerződést köt valamelyik céggel. A szakképzési ösztöndíj az első félévben – a jelenlegi minimálbérszint mellett – havi húszezer forint összegű, ami a tanulmányi eredmény függvényében negyvenezer forintra növekedhet, illetve ötezerre csökkenhet. A tanév során ennek ötven százalékát kapják meg a tanulók, a másik fele pályakezdési támogatásként a számlájukra kerül. A szakképesítés megszerzésének motiválása érdekében a fiatalok

ezt az „zárolt” összeget csak az eredményes szakmai vizsga lezárását követően kapják meg, és eszközvásárlásra, lakhatásra vagy utazásra használhatják fel.

 

A műhelyiskolák révén egyébként évente 1200 olyan fiatalt szeretnének benn tartani a rendszerben, aki a klasszikus iskolarendszerben nem állná meg a helyét, és valószínűleg bizonyítvány nélkül maradna. Orientációs osztályból pedig évente ötvenet indítanának, összesen ötszáz diák bevonásával. Nyelvoktatás terén a kormány célja, hogy a szakmai képzésben egy idegen nyelvet sajátítsanak el a diákok. A technikumban középfokú nyelvvizsga lesz az elvárt szint, a szakképző iskolában viszont a munkakör elvárásaihoz igazodó szakmai kommunikációs szintet kellene elérni.

Mindehhez úgy segítenék hozzá a fiatalokat, hogy – a szakképzési centrumok szervezésében –

tízezer diák ingyenes idegen nyelvi képzésen vehetne részt a tanítási időn kívül.

 Forrás: magyarnemzet.hu