Szinte biztos, hogy te is totál értelmetlen módszerrel próbálsz tanulni

17/09/07 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ha nem, akkor te vagy a pro: te bizony nem újraolvasol, hanem kérdéseket teszel fel. Magadnak. Ellenkező esetben mutatjuk, hogy lehet belőle Jó Tanuló.

A kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy hiába olvasol újra és újra valamit, az nem lesz hatékony bevésődve a fejedbe. Hogy miért? Mert első olvasás után elkap az "ezt már tudom" érzés, és másodjára már nem fogod annyira komolyan "vésni" a fejedbe a cuccot. 

Állandóan azzal zaklatják az embert, hogy legyen jó tanuló - nos, nem ettől leszel az, legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy nem. A Learning and Individual Differences szaklapban megjelent kutatás például arra megy rá, hogy milyen képességek kellenek ahhoz, hogy eminens diák legyen valakiből - ki nem találnád, hogy mire jutottak.

Nyilván az IQ-t vágná rá az ember

Hát a tanulmány arra jutott, hogy jó tanuló abból lesz aki nyitott és lelkiismeretes.

Hagyjuk, hogy ezt megemészd.

Bár ha jobban végiggondoljuk, ha nem csupán jellemvonásként, hanem tulajdonságok összességeként, akkor egy csomó olyasmit találunk, ami veri az IQ-t. Aki nyitott, az például nem zárkózik el az új módszerek használatától, mint például a tanulókártya - ezeknek a használata bizonyítottan hatékonyabbá teszi a tanulást. (Tipp: a pakliból ne dobd ki azokat, amiket már lemeóztál - ismétlés ugyanis a tudás anyja, mint tudjuk.)

Képtalálat a következőre: „learning gif”

Aki pedig lelkiismeretes, az tuti nem fog semmit az utolsó pillanatra hagyni, pláne, ha dogára készül: nagyobb időkeretet hagy magának, hagy időt

a bevésődésnek,

ami az információtárolás egyik legfontosabb szakasza. Ennek a során jut ideje például diagramok és ábrák rajzolgatására - bizonyított, hogy ha nem csak passzívan, kívülről nézik a diákok az anyagot, hanem a firkálás során gyakorlatilag részt vesznek benne, akkor könnyebben bebiflázzák az anyagot, és jobb tanulók lesznek.

Ezek olyan módszerek, amelyek némi előrelátással, tervezéssel összerakhatók. Egyes kutatók szerint például ez is jobb tanulóvá tesz - ha vannak terveid, ésszerű elképzeléseid arról, hogy fog kinézni a hetet, mit szeretnél a hónap végére elérni.

Szóval így lesztek jó tanulók. Kicsöngettek, mehettek focizni. Itt pedig találsz néhány praktikus tanácsot a tanuláshoz.