Sokan tanulnak targoncát vezetni - ezek a legnépszerűbb ipari OKJ-képzések

18/09/24 hétfő
ujnemzedek.hu
Idén is a gépkezelői és a gépész ipari tanfolyamokra jelentkeztek a legtöbben.

Idén kiugróan megnőtt a külszíni bányász és a gát- és csatornaőr képzések iránti érdeklődés - mondta Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője. A TOP 5-ös listáról ezek a tanfolyamok ki is szorították a gázcseretelep-kezelő és a nyomástartóedény-gépész OKJ-s képzéseket. 

A 2018-as ipari OKJ-s képzések toplistájának

  • első helyén továbbra is a targoncvezetői tanfolyam áll. 
  • A második ismét az emelőgépkezelő lett.
  • A dobogó harmadik fokára ezúttal az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő került. 

A 2017-es harmadik gázcseretelep-kezelő most fel sem került a listára, csakúgy, mint a korábban ötödik nyomástartóedény-gépész sem. A negyedik és az ötödik helyen új elem a gát- és csatornaőr és a külszíni bányász képzés. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint tavaly.


Forrás: Pixabay

A képzésekre jelentkezőkről elmondható, hogy

  • többségük férfi,
  • a 25-34 és a 35-44 év közötti korosztályból jelentkeztek a legtöbben, 
  • a férfiaknál a legkeresettebb ipari OKJ-s képzések megegyeznek az összesített listán szereplőkkel,
  • a nőknél viszont egyedül a gát- és csatornaőr képzés szerepel a közös TOP5- ből. Itt a tisztítás-technológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül.

Ezek a hiányszakmák Magyarországon

Érdekes felmérést készített a Cofidis: arra voltak kíváncsiak, hogy a szolgáltató szektorban milyen szakemberekből van a legnagyobb hiány Magyarországon. 

A mindennapok során igénybe veszünk számos szolgáltatást: legalább havonta egyszer postai ügyintézőhöz fordulunk (56%), buszvezető (52%) visz minket dolgozni, felkeressük a háziorvost (33%), levágatjuk a hajunkat a fodrásznál (31%) és felszolgálók, pultosok (27%) hozzák ki nekünk az ételt az étteremben. Ennél ritkábban, de szükségünk van ügyeink intézéséhez telefonos ügyfélszolgálatosra (16%), banki (14%) és hivatali ügyintézőre (12%). Néha szakorvoshoz (11%) is kell mennünk. Ennél még ritkábban keresünk taxisofőrt (3%) és a mesteremberekre, mint például háztartásigép-szerelőre (2%), villanyszerelőre (1%) is alig-alig szorulunk rá. 

Egészen másképp fest a helyzet, amikor történik valami változás vagy váratlan probléma a családban. A lakosság több mint 80 százaléka úgy érzi, hiába keresi, nem találja, vagy csak nagyon nehezen a megfelelő szaktudással rendelkező szakembert, olyan esetekben, amikor szükségünk van egy jó szakorvosra vagy otthon olyan gondok vannak a világítással, amit csak villanyszerelő tud megoldani, netán épp felújítunk, és festő-mázoló szakember kell sürgősen. Budapest és vidék relációban is érezhető némi különbség: a fővárosban élők úgy érzik, általában nehezebben jutnak hozzá bármilyen szakemberhez.

 

Forrás: MTI