RobonAUT 2018: idén is elképesztő robotjárműveket építettek a BME hallgatói

18/02/12 hétfő
ujnemzedek.hu
A versenyre minden csapat egy autonóm robotot készített egy távirányítós autómodellt felhasználva, aminek egy akadálypályán kell végighaladnia, minél gyorsabban.

Idén is megrendezték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar villamos- és mechatronikai mérnöki mesterszakos hallgatói számára kiírt robotépítő-versenyt. 

A RobonAUT 2018 versenyre minden csapat egy autonóm robotot készített egy távirányítós autómodellt felhasználva, amely egy előre nem ismert elrendezésű, de ismert elemekből álló pályán kell hogy végighaladjon, minél gyorsabban.


A versenyt az egyetem Q épületében rendezték - Fotó: Balogh Zoltán, MTI


 Önállóan működő robotjármű halad az akadálypályán - Fotó: Balogh Zoltán


Kamerát erősít egy önállóan működő robotjárműre egy rendező - Fotó: Balogh Zoltán

A junior csapatok között a HUB csapat, az összesített ransorban az ARMaRomeo csapat szerezte meg az első helyet.

Gratulálunk!

További eredmények:

Junior rangsor

 

Összesített rangsor


HUB csapat


ARMaRomeo

Így indult a RobonAUT

Az első versenyt 2010-ben tartották, ahol is a feladat egy autonóm robot elkészítése, vezérelése volt, ahol a markolólapátos robot egy meghatározott pályán végighaladva pingponglabdákat gyűjtött össze, és vitt egy adott tárolóba - lehetőleg minél gyorsabban.

A 2011-es versenyen már versenyautóknak kellett egy a részleteiben előre nem ismert pályát követniük, különböző akadályokat, például kanyarokat, elágazásokat, úttorlaszt, szakaszhiányt, valamint a parkolás feladatát kellett leküzdeniük, természetesen a lehető leggyorsabban.

A verseny sikerét egyértelműen jelzi a hallgatók aktivitása, valamint a külvilág érdeklődése a RobonAUT iránt. A verseny megrendezését a kezdetektől fogva támogatja több ipari vállalkozás is, 2011-től pedig a rendezvény főtámogatója lett hazánk egyik meghatározó, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozása.

Forrás: robonaut.hu , Jelöletlen fotók: RobonAUT/Facebook