Őrült tanulási tippek, amik akár még be is jöhetnek

16/11/30 szerda
ujnemzedek.hu
A vizsgaidőszakban még a legelképesztőbb tanulási tippek is jó ötletnek tűnhetnek.

A legtöbben tudják, mennyire nehéz rávenni magunkat arra, hogy időben elkezdjünk felkészülni az előttünk álló vizsgákra. Ilyenkor ömlenek mindenhonnan a tanulási tippek, fortélyok, amiket persze, hogy szívesen olvasgatunk, magunkat azzal nyugtatva: ez már magához a tanuláshoz tartozik.

Titkon abban reménykedünk persze, hogy valahol az internet mélyén megtaláljuk azt a módszert, amivel minden fáradtság nélkül, egy szemvillanás alatt a fejünkbe áramlik majd a tudás. Az alábbi néhány trükk nem csak az első blikkre tűnik értelmetlennek - másodikra is. A legtöbbnek azonban mégis van valamilyen tudományos alapja.

Segítő bocsok

A legtöbben hajlandóak vagyunk némi jutalom fejében rávenni magunkat a munkára. Ez akkor is működik, ha magunkat jutalmazzuk, így célravezető lehet az úgynevezett "gumimaci módszer", amikor kisebb célok elérésekor egy-egy falatnyi édességgel honoráljuk a befektetett munkát.


Falatnyi tudás

Hátránya, hogy a további időhúzás érdekében képesek vagyunk mértani pontossággal elhelyezni az „ajándékokat” és hajlamosak vagyunk ilyenkor inkább a jutalomra, mint a tananyagra koncentrálni.

Nevetve sikerül

Egy pszichológiai hallgató blogbejegyzésében találtuk a módszert, amely arról szól, hogy a vizsgaidőpont közeledte és a saját lustaságunk miatt érzett negatív hangulatot néhány egyszerű trükkel pillanatokon belül pozitívvá fordíthatjuk (nem állnak egymástól messze ezek az érzelmek, gondoljunk csak arra hányszor sírtuk el magunkat örömünkben).


Nehogy sírás legyen a vége!

Erősen tantárgyfüggő a dolog, de egy kis képzelőerővel még a legszárazabb tananyagból is viccet lehet csinálni és így elsajátítani a leírtakat. Egy-egy szójáték, vagy „megszemélyesített” matekképlet,  és máris rögzült a tudás. A hátrány természetesen itt is az, hogy túl sokat molyolunk a poén kitalálásával, vagy ötlet hiányában még mélyebbre süllyedünk az önsajnálatban.

Állati ötlet

Az állatterápiát felhasználhatjuk arra is, hogy segítsen tanulási nehézségeinken. Jelenleg is folynak olyan egyetemi  kutatások, ahol vizsgaidőszakban a diákok „kikölcsönözhetnek” néhány kisállatot, mert a velük való foglalatosságok vagy pusztán a cirógatásuk megnyugtatják az embert és segítenek a koncentrációban.


A módszer hátránya természetesen az, hogy a legtöbben nem tudunk ellenállni annak az édes pofikának...

Vica versa

Ehhez szükség van valamelyik osztálytársunkra is, viszont megspórolhatunk némi munkát.


Hátránya: Ha mi sem értjük azt, amit meg akarunk tanítani és
ugye nem kell mondani, mennyi ilyen próbálkozás fulladt már bulizásba.

Az alapötlet szerint osszuk fel a tananyagot két részre és egyszerűen tanár szerepbe helyezve magunkat magyarázzuk el (tanítsuk meg) a másiknak – ezután természetesen jöhet a csere, vagy az, hogy megnézzük a legjobb tanulási tippeket.