Öregdiákok tanácsai a kolis gólyáknak

18/08/09 csütörtök
ujnemzedek.hu
A legtöbb gólya izgalommal várja már, hogy elhagyva a megszokott környezetét, és belevesse magát a kollégiumi életbe. De mire intenek az öregdiákok?

Új szabályok, furcsa szobatársak és bulik reggeltől estig – ezek mellett nem könnyű a vizsgákra is felkészülni.
A legtöbb gólya izgalommal várja már, hogy elhagyva a megszokott környezetét, és belevesse magát a kollégiumi életbe. Az Indystar újságírója öregdiákokat kért meg arra, hogy emlékezzek vissza, milyen problémákkal kellett megküzdeniük elsőévesként, és ha lehet, adjanak tanácsot a friss koleszlakóknak.

 
Honvágy


Nem árt az új szobatársakkal előre tisztázni az alapvető szabályokat - Kép: All-free-download.com 

Amerikában a távolságok miatt nem könnyű megoldani, hogy akár egy hétvégén csak úgy hazaugorjanak a diákok a szüleikhez. Itthon egy kicsit könnyebb a helyzet, azonban mégis előfordulhat, hogy ránk tör a honvágy. „Az első pár héten annyi újdonsággal találkoztam, hogy nem is nagyon jutott idő arra, hogy eszembe jusson a korábbi otthonom. Október vége felé azonban egyre inkább hiányoztak a régi barátok és természetesen a család. Szerencsére az iskolában volt egy tanácsadó központ, ahol a diákok elmondhatták a problémáikat, illetve az új ismerőseim is megértően viselkedtek, ha nekik beszéltem erről” - Lauren Cain

A szobatársak

A legtöbb filmben úgy ábrázolják a szobatársakat, mint jóban-rosszban mindig összetartó örök barátokat. A valóságban azonban ez nem mindig van így. Súrlódások még akkor is lehetnek, ha alapvetően egymáshoz jól alkalmazkodó személyiségű emberek kerülnek össze, akik tiszteletben tartják a magánszféra és a magánélet fontosságát illetve a másik időbeosztását.

„Egyedüli gyerek vagyok, így nekem nagyon furcsa volt, hogy két idegennel kell megosztanom az életteremet, ráadásul a szobatársaim már felsőbb évesek voltak, és én kerültem közéjük újoncnak. Nem voltam hozzászokva, hogy szinte nincs olyan perc, amikor egyedül lehetnék, így hamar kezdtek az idegeimre menni. A problémának egyetlen jó megoldása van: le kell ülni és meg kell beszélni nyíltan ezeket a dolgokat, hiszen a legtöbb esetben kisebb változtatásokkal, vagy a másik igényeire való odafigyeléssel orvosolni lehet azokat” - Sharvonne Willliams

Bulik

Szinte nincs is olyan nap, amikor ne lenne valahol egy buli a kollégiumban vagy a környéken. Bármennyire is kecsegtető, ez általában nem tesz jót az óralátogatásnak és a vizsgákra való felkészülést sem segíti, arról nem is beszélve, hogy néha veszélyesek is lehetnek. „Én mindig vigyáztam rá, hogy valamelyik közeli ismerősöm velem legyen, így oda tudtunk egymásra figyelni, nehogy bajba kerüljünk” – Chloe Lyzun. 

„Soha nem mentem úgy szórakozni, hogy a barátaimnak vagy a szobatársaimnak ne hagytam volna üzenetet, hogy hol vagyok, és hol érhetnek el. Azt is meghagytam nekik, hogy körülbelül mikor érek haza” - Maureen McAteer. 

„Mindig legyen feltöltve a telefonod, mindig legyen nálad dugipénz taxira.” - McAteer

Mozgás


Vajon melyik pillanatban tűnt jó ötletnek? - Kép: Instagram

A kollégiumban könnyű ellustulni, hiszen minden helyben van, és legtöbbször a suli sincs messze. Az öregdiákok azt mondják, mindenképp érdemes valamilyen rendszeres sportot beiktatni a hétköznapokba, ami nem csak abban segít, hogy fittek maradjunk, hanem remek kikapcsolódás és a rendszeresség miatt megtanít minket a helyes időbeosztásra is. Vizsgaidőszakban kifejezetten ajánlott, hiszen egy-egy tanulási hullám után remek levezető, így az agyunk is pihenhet és elrendeződnek benne az információk.

„Az első időszakban felszedtem néhány kilót, hiszen alig-alig kellett mozognom, és összevissza ettem mindenféle pizzákat, előrecsomagolt kaját stb. Kezdtem egyre kellemetlenebbül érezni magam a bőrömben és rá kellett jönnöm, hogy ennek a mozgáshiány az oka" - Clay

Odafigyelés a barátokra

„Volt néhány barátom, akik miatt nagyon aggódtam. Elkapta őket a gépszíj és szinte megállás nélkül csak buliztak, illetve volt néhány, aki már nem csak akkor fogyasztott alkoholt, amikor szórakozni mentünk. Szerencsére még időben észrevettük és kiderült, hogy a lelki problémáit akarta így feloldani. Végül pszichológus segítségével sikerült magát túltenni a dolgokon” - Schultheis

Felkészülés az egyetem utáni életre

Bár az első pillanatokban még úgy tűnhet, hogy ezeknek a boldog diákéveknek sosem lesz vége, nem árt már az elején odafigyelni arra, hogy amikor a saját lábunkra kell állni, akkor nagyon jól jöhetnek az ebben az időszakban összegyűjtött ismerősök.

Kiemelt kép: Fotó: Tim Gouw, Unsplash