Öngyilkosságra buzdít a Kék Bálna, ne dőlj be neki!

17/03/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Romániában már figyelmeztetést adtak ki a hatóságok a "kék bálna" néven terjedő internetes mozgalom miatt, ami öngyilkosságra buzdítja a 12-13 éveseket. A hatóság felvilágosító kampányba kezdett, amelynek szlogenje: "A virtuális barátságok halálosak lehetnek". Összeszedtük eddig mit lehet tudni a programról.

Honnan indult és miért? 

A dolog nem újkeletű, már 2013 óta jelen van a neten a Kék Bálna elnevezésű program, amihez virtuális csoportot elsőként egy Moszkva közelében élő 21 éves férfi, Filipp Bugyejkin hozott létre. Online felületeken álnéven regisztrált, Filipp Fox néven vezette a f57-es csoportját is a Facebook orosz változatán, a Vkontakte oldalon. Bugyejkint tavaly novemberben letartóztatták legalább 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával, akiket internetes oldalán vett rá az öngyilkosságra. A férfi később elismerte, hogy ő a felelős a csoporthoz csatlakozó fiatalok haláláért.

„Az öngyilkos fiatalok boldogan haltak meg, azt kínáltam nekik, amiben életükben soha nem részesedhettek: melegséget, megértést, kapcsolatot" – közölte az egészen elborult Bugyejkin a St.Petersburg.ru internetes oldalon megjelent interjúban. Hozzátette, az f57-es csoport létrehozásával nem az volt a célja, hogy bárkit is öngyilkosságba kergessen, hanem hogy minél több lájkot szerezzen.

Parlamenti képviselő is felszólalt a fiatalok védelme érdekében

Mivel a játéknak álcázott program interneten terjed, nem csak Oroszországban, hanem Ukrajnában is felütötte a fejét. Viktoria Szjumar ukrán parlamenti képviselőnő lánya elmondta, hogy osztálytársai közül is sokan részt vesznek a „játékban”, és már kaptak is feladatokat a csoport kurátoraitól – tudatja a RIA Novosztyi. 

„A „kék bálnákról” szóló történet furcsán hangzik, ha nincs tizenéves gyermekük. Amikor a 14 éves lányom mondja, hogy a fél osztály részt vesz a játékban, és épp kapott egy feladatot, hogy vegyen egy pengét és vágja bele bőrébe a 4:20 feliratot… nem vicces. A rendőrséghez fordultunk” - írta Szjumar képviselőnő saját Facebook-oldalán. A parlamenti képviselő elmondása szerint, a halál csoportjának adminisztrátorai orvosi egyetem hallgatói, akik így végeznek pszichológiai kísérleteket.

A játék részeként a fiataloknak egy bálnát kell vésniük az alkarjukra | Forrás: The Siberian Times

Öngyilkos csoportok alakulnak, hogy még több fiatalt toborozzanak 

Februárban letartóztattak két, a közösségi oldalakon szerveződő úgynevezett „öngyilkos csoport” adminisztrátort, jelentette be Szerhij Knyazev, az Ukrán nemzeti rendőrség vezetője. Ezután elkezdődött a letartóztatottak kihallgatása, akik azt vallották, hogy az emberek tudatával kísérleteztek. 

„Házkutatásokat tartottunk és bizonyítékokat gyűjtöttünk be. Konzultálunk a Legfőbb Ügyészséggel az őrizetbe vétel lehetőségéről” – jelezte Knyazev. Elmondta, Ukrajnában egyre népszerűbbek lettek az úgynevezett „halál csoportjai”, melyeken keresztül öngyilkosságra ösztönzik a gyerekeket. Februárban növekedett a „játékok” száma, melyek vége öngyilkosság. Az Ukrán Internetrendőrség arra figyelmeztet, hogy a Vkontakte elnevezésű közösségi oldalon képzett pszichológusok vezetik ezeket a csoportokat. Az adatok szerint, az öngyilkossági csoportok rendszergazdái, mint például „A bálnák felfelé úsznak”, „Ébressz fel engem 4:20-kor”, „Csendes ház”, „Rina”, „Kék bálna”, „Rózsaszín tündérek”, gyakran megtalálják a depresszióra hajlamos fiatalokat – írja a Korrespondent.net.

Itt kérhetsz segítséget, ha bántanak otthon vagy az iskolában

Összegyűjtöttük azokat a telefonszámokat és email-címeket, amelyeken keresztül segítséget kérhetsz! Ha úgy érzed, szükséged van külső támogatásra, mert a szülied, tanáraid bántanak vagy az iskolában rosszul bánnak veled a többiek, keresd fel az egyik szervezetet. Senki sem tudja meg, és tényleg segíteni tudnak neked!

Ide kattintva nézheted meg a segítők listáját!

Mi történik a fiatalokkal? 

Mielőtt elkezdődne a „játék” a fiatalok számára, a moderátorok tanulmányozzák az egyének személyiségét, és abban az esetben, ha észreveszik az öngyilkosságra való hajlamot, feladatokat kezdenek küldeni nekik. Persze több szintből áll a játék, igyekeznek teljesen beforgatni a fiatalokat, így egyre jobban kiismerni őket.

Ha a „játékos” az első feladatokat simán veszi és teljesíti, akkor a nyílt csoport gazdájától meghívást kap egy zárt csoportba. Itt a „mentor” kezdetben csak kisebb feladatokat kér tőle, például azt, hogy lopjanak el valamit egy boltból, másszanak fel magas épületek tetejére, szigetelődjenek el családjuktól, társaiktól, keljenek fel az éjszaka kellős közepén, nézzenek horrorfilmeket. Ha ezeket képes megcsinálni, szintet lépnek. A feladatok egye nehezebbé és durvábbá válnak: arra utasítják, hogy tetováltasson, esetleg zsilettpengével rajzoljon kék bálnát vagy más ábrákat a karjára, vágja le egyik ujját, végezzen öncsonkítást.

Ahogy már említettük, a „mentor” igyekszik minél inkább megismerni jövendő áldozatát, és annak minden gyengeségét, szenvedélyét és félelmét. A feladatok teljesítése közben „játékos” nem csalhat, ugyanis videófelvétellel kell bizonyítania, hogy végrehajtotta a parancsot, így léphet a következő szintre. Nem kötelező megcsinálni a feladatokat, hiszen erre senki nem kötelezheti a gyerekeket, de a mentor folyamatosan sakkban tarja őket azzal, hogy ha nem hajtják végre a kiszabott próbát, akkor a mentor meg fogja őt ölni sőt, a családját is. A „mentorok” jelmondata: „Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk”. Így a hiszékeny „játékosnak” két választása van, vagy önként megöli magát vagy végeznek vele és szeretteivel – legalábbis könnyen képzelik ezt valóságnak.

Egyre több országban bukkan fel az öngyilkosságra buzdító Kék Bálna

Oroszország, Ukrajna után Romániában és Lengyelországban is megjelent az öngyilkosságra buzdító program.

Romániában öt diákot szállítottak kórházba, akik majdnem megfulladtak egy parancs végrehajtása közben. A feladatuk az volt, hogy visszatartsák a lélegzetüket, ameddig csak bírják, kezüket pedig a mellükön kellett összekulcsolva tartaniuk, amolyan halotti pózban, egy társuk pedig eközben a mellüket szorította. Mivel az iskolában hajtották végre a feladatot, így szerencséjükre időben mentőt tudtak hívni hozzájuk. A kórházban oxigénpalackra kötötték őket, állapotukról nem sokat nyilatkoztak az orvosok. A gyerekek osztálytárai szerint a parancsot egy internetes játékból kapták, ez ügyben még nyomoz a rendőrség.

A lengyel rendőrség kedden azt közölte, hogy a dél-lengyelországi Gliwicében egy 15 éves fiút szállítottak kórházba mindkét karján ejtett mély vágásokkal, pszichiátriai megfigyelés alá is helyezték. Eddig úgy vélik a fiú a veszélyes játék miatt csonkította meg magát.

Hasonló sérülésekkel került kórházba múlt pénteken egy, az észak-lengyelországi Szczecinhoz közeli községben működő iskola három tanulója. A lengyel főügyészség ezt követően azt kérte Anna Zalewska lengyel oktatásügyi minisztertől, hogy megelőző lépéseket tegyen ez ügyben. Zalewska a játékot terjesztő honlap letiltását is fontolgatja az egyik megoldásként.

Az eddigi adatok szerint eddig világszerte 130 fiatal halálát okozta a Kék Bálna nevű öngyilkosságra buzdító, játéknak álcázott program.