Okosabban osztják be a pénzt a magyar iskolások

18/07/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
Rangos nemzetközi elismerést kapott Magyarország a gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztésére létrejött Global Money Week programban. A rendezvénysorozatot elindító nonprofit szervezet célja, hogy a gyerekek oktatásával tegyen a szegénység ellen.

A programot szervező Child and Youth Finance International (CYFI) szerint a szegénység elleni küzdelem leghatásosabb eszköze, ha az emberek megismerkednek az alapvető pénzügyi kérdésekkel, megtanulják, hogyan bánjanak a pénzzel, és tisztában vannak azzal, hogy anyagi boldogulásukért ők is sokat tehetnek. A CYFI mára már 125 országban van jelen. Partnerszervezeteivel, valamint munkatársaival több, mint 36 millió gyermeket és fiatalt ér el. A szervezet világszerte foglalkozik pénzügyi ismeretterjesztéssel, a fiatalok pénzügyi képességeinek fejlesztésével.

Céljuk, hogy a kormányok, nemzetközi intézmények, a civil szervezetek és a magánszektor biztosítsanak hozzáférést magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokhoz és pénzügyi képzési programokhoz egyaránt. A kezdeményezést számos nemzetközi szervezet támogatja, köztük az ENSZ, az OECD, a G20 és az Európai Unió intézményei is.


Fotó:Michael Longmire, Unsplash

A magyar Pénz7 rendezvénysorozat már másodszor részesül komoly nemzetközi elismerésben, hiszen a 2017-es siker után 2018-ban ismét bekerült a CYFI által szervezett Global Money Week eseménysorozat legjobbjai közé. A legeredményesebb programokat július 3-án jutalmazták a szaúd-arábiai Rijádban egy nagyszabású nemzetközi díjátadó keretében.

A programban részt vevő 150 ország közül csak 19-et hívtak meg Rijádba - ezek között van Magyarország is. Ez hatalmas siker, hiszen a kiválasztás szempontjai általában az újítás, valamint az elérés, ami nálunk évről évre egyre magasabb. 

- mondta Bernáth Julianna, a Pénizránytű Alapítvány munkatársa. "Már az első évben csatlakoztunk a programhoz, mert nagyon fontos, hogy a diákok már az önálló életük kialakítása előtt megtanuljanak a saját költségvetési keretükkel gazdálkodni" – tette hozzá   Vasné Botár Ágnes, a Keleti Károly Szakgimnázium igazgatója. Vasné Botár Ágnes azt is elmondta, hogy felméréseik szerint diákjaik nyitottabbá váltak pénzügyeik kezelésében, és egyre többen rendelkeznek saját bankszámlával és bankkártyával.


Fotó: Pixabay

Pénz7: igazi sikertörténet

Hazánk 2015-ben csatlakozott először az Európa-szerte mintegy 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez, majd 2017-ben a magyarországi Pénz7 a Global Money Week eseménysorozatba is bekapcsolódott. A több szempontból megújult magyar témahétre óriási érdeklődés mutatkozott országszerte: több mint 1100 iskola regisztrált a programra, a mintegy 11300 tanórán résztvevő diákok száma pedig meghaladta a 160 ezret, ami nemzetközi szinten is kiemelkedően magas elérést jelent. Fontos nemzetközi elismerés, hogy a program bekerült a CYFI jelöltjei közé. Minden bizonnyal a kiemelkedően magas részvétel volt az egyik oka, hogy a CYFI a legjobbak közé választotta a magyar Pénz7-et. A díj jelöltjei közé ugyanis nem jelentkezés, hanem meghívás alapján lehetett bekerülni.

A Pénz7 együttműködő partnerek száma 2017-re ötre bővült, így a programot életre hívó Magyar Bankszövetség,   Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és Pénziránytű Alapítvány mellett  a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány is részt vállalnak a jövő nemzedék pénzügyi nevelésében. Az idén harmadik alkalommal megrendezett magyar Pénz7 számos szakmai programot kínált az iskolák számára. A korábbi évek meggyőző tapasztalatára, a diákok és pedagógusaik érdeklődésére, önkéntesek részvételére, támogatására alapozva az EMMI a 2016/17-es tanév rendjében hivatalosan is meghirdette a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét. Ezen kívül bővült a paletta is, hiszen az NGM kezdeményezésére a JAM szakmai partnersége mellett a vállalkozói ismeretek is bekerültek a témahét programjába. A program nemzetközi beágyazottsága jelentősen nőtt, mivel 2017-től a magyar Pénz7 a Pénziránytű Alapítvány kezdeményezésére a Global Money Week rendezvénysorozat hivatalos részévé is vált.

A „Global Money Week Award” díjra Földünk 5 régiójából összesen 19 ország programját jelölték. A magyar Pénz7 az európai régió öt jelölt országa között szerepelt, ezek Magyarországon kívül: Belgium, Hollandia, Svédország és Ukrajna.

Forrás: Pénz7