OKJ? Gyere és nézd meg a választható szakképzések listáját!

17/11/21 kedd
ujnemzedek.hu
Az OKJ képzések manapság a legkeresettebbek közé tartoznak. Hogy miért? Az OKJ tanfolyamok nem csak azért hasznosak, mert gyorsan elvégezhetők, hanem nemzetközileg is elfogadott vizsgát lehet tenni az adott területen. Emellett szakmai tapasztalatokat is szerezhetsz, így könnyebben találhatsz munkát.

Ha te is ilyen tanfolyamon gondolkodsz, az alábbi linken megtalálod a teljes Országos Képzési Jegyzéket, vagyis az OKJ jelenlegi kínálatát. 

Akár már két szakmád is lehet ingyenesen!

2015 óta két szakmát lehet szerezni ingyenes OKJ képzéssel, persze arra figyelni kell, hogy csak az iskolarendszerű képzések ingyenesek és persze van még néhány feltétel, amit teljesítenetek kell hozzá. 

A hivatalos szövegezés szerint, a második szakma úgy szerezhető meg ingyenesen, ha a jelentkező a felnőttoktatás esti munkarendjében költségvetési támogatásban részesített szakképesítést választ a megfelelő iskolában. Mivel a második szakképesítés ingyenes a felnőttoktatás esti munkarendjében, így a TB ellátás a tanulónak nem jár. 

Tehát a lényeg, hogy ha két szakmát akarsz ingyen szerezni, akkor feltétel az esti munkarend, az iskolarendszerű képzés, valamint az, hogy olyan intézmény olyan képzését válassza, amelyet az állam költségvetési támogatásban részesít.

tools people working industrial table hammer manufacturing factory warehouse
Forrás: Stocksnap

Ezek az OKJ-s tanfolyamok pörögnek a legjobban

Még most is nagy dilemma a tanulni vágyók körében, hogy felsőfokú képzést vagy egy szakmát válasszanak. Valójában az aktuális terület határozza meg, hogy milyen végzettség a célravezetőbb, de sokszor felsőfokú tanulmányok mellett is érdemes OKJ-s tanfolyamokat elvégezni. Korábban már írtunk arról, hogy melyek a legnépszerűbb szakmák, külön a nők és a férfiak szempontjából.

A nők által keresett legnépszerűbb tanfolyamok magasan vezető két területe az óvodai dajka és a pedagógiai és családsegítő munkatárs - derül ki a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamszervező portál felméréséből. Ezeket a szakmákat nagy lemaradással követik a nőknél következők: kutyakiképző, cukrász, fogászati asszisztens, szociális gondozó, fotográfus, habilitációs kutyakiképző, grafikus és családi napközivezető.

A férfiak által keresett legnépszerűbb tanfolyamok: targoncavezető, C programozó, informatikai alkalmazásfejlesztő, fotográfus, java programozó, villanyszerelő, gumiabroncs-javító és kerék kiegyensúlyozó, hűtő-, légtechnikai rendszerszerelő és hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, informatikai rendszergazda, hegesztő. További infókat ezzel kapcsolatban itt olvashattok.