Nem sikerült a felvételid? Gond egy szál se!

18/07/25 szerda
ujnemzedek.hu
Fellebezés? Pótfelvételi? OKJ-s tanfolyam? Önkéntes munka? Van pár tippünk ezeken kívül is, hogy mihez fogj, ha nem vettek fel a szakra, amit kinéztél. 

Július 25. - a dátum, amit minden felvételiző remegve és/vagy nagy reményekkel várt, hiszen ekkor hozták nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat, vagyis tegnap kiderült, hogy kinek sikerült bekerülni abba az intézménybe és arra a szakra, ahová felvételizett. 

PONTHATÁROK!

publikálás: 2018.07.25. 20:00
link: FELVI.HU

Azoknak, akiknek sikerült, ezúton is gratulálunk - de mi van, ha te azok közé tartozol, akiknek most nem jött össze? Nos, ekkor sem kell kétségbe esni, mert számtalan lehetőség áll előtted - nézzük sorjában. 

Először is: fellebbezhetsz 

Fellebbezés helyett közigazgatási pert kell indítania annak a felsőoktatásba jelentkezőnek, aki szerint az Oktatási Hivatal (OH)  besorolási döntése jogsértő - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011-es törvény idén január 1-jén hatályba lépett módosított rendelkezései szerint a közigazgatási per a felsőoktatási felvételi eljárásban hozott besorolási döntés közlésétől számított harminc napon belül indítható el.

A keresetlevelet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve kell benyújtani Ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy Ügyfélkapu hiányában papíralapon - három példányban - a 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímen.

Ügyfélkapuval rendelkező jelentkezők a www.oktatas.hu honlapon található perkapun keresztül, az ott megadott űrlap kitöltésével is élhetnek a jogorvoslat lehetőségével. Ügyfélkapuval nem rendelkezők a www.felvi.hu honlapon a Kérvénytár menüpontból letölthető formanyomtatvány segítségével készíthetik el kereseti kérelmüket - olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy a korábbi eljárástól eltérően a jogorvoslati kérelem elbírálási határideje - a bírósági eljárás miatt - várhatóan meghosszabbodik. Az OH ezért azt javasolja, hogy keresetet - számolva a pervesztesség esetén fizetendő perköltséggel is - alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek.

A 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárait szerdán este nyolc órakor hirdetik ki. Az Oktatási Hivatal az eljárást lezáró, úgynevezett besorolási döntésben állapítja meg, hogy a jelentkező a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül melyiken érte el a felvételhez szükséges ponthatárt.

Vagy megpróbálhatod a pótfelvételit

A pótfelvételit július végén, azután hirdetik meg, hogy a "rendes" felvételi ponthatárait nyilvánosságra hozzák.

A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy egyetlen szakra sem kerültek be. MAGYARUL: nem próbálkozhattok a pótfelvételin, ha bejutottatok akár egyetlen szakra is, DE mégsem oda szeretnétek járni.

Az egész amúgy nagyjából úgy folyik, mint a "rendes" felvételi, de kizárólag  az e-felvételi rendszerén keresztül a Felvi honlapján. Ja, és ne lepődj meg: a pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely (néhány ritka kivételtől eltekintve), csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák. 

AZ eredmények várhatóan augusztus 24-én lesznek elérhetőek. 

Kinézhetsz egy szimpatikus OKJ-s tanfolyamot

Ha sem a fellebbezés, sem a pótfelvételi nem jött be, de mindenképpen tanulni szeretnél valamit, akkor válassz egy jó szakmát. Az OKJ-s képzéseket ráadásul állami támogatással veheted igénybe, ugyanis az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes. Igaz, csak az iskolai rendszerű szakképzésben, és csak olyan oktatási intézményben, amely állami támogatásban részesül.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján lévő képzési jegyzékben azok az ingyenesek, amelyek mellett ott a TK rövidítés. A fent említett honlapon egy keresőt is találsz, ahol szakmák és képzési intézmények közt is kereshetsz. Az eredménylistában azt is láthatod, hol indulnak a szóban forgó tanfolyamok ingyenesen. Ha érdekel, mely OKJ-s képzések a legnépszerűbbek, itt megtalálod a listát. De érdemes egy pillantást vetni a hiányszakmák listájára is, mert egy ilyennel aligha nyúlsz mellé. 

Hiányszakmák, 2018-2019

Kétkezi munkák

Ács, asztalos, épület- és szerkezetlakatos, gázszerelő, gázterv készítő, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, ápoló, kőműves, hegesztő, ipari gépész, pék, szerszámkészítő, női szabó, villanyszerelő, virágkötő és virágkereskedő. A lista nem teljes, például a logisztikát érintő szakmák és a kamionos is hiányszakma, de a vendéglátás területén is nagy hiány van a szakemberekből, például felszolgálókból, szakácsokból. 

Szellemi munkák

Hatalmas a munkapiaci kereslet a képzett mérnökök, informatikai szakemberek, szoftverfejlesztők, orvosok, nővérek,  iránt. 

A Magyar Közlönyben tavaly megjelent lista szerint 2018/19-ben ezek (lesznek) a hiányszakmák Budapesten:

asztalos, burkoló, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsiparitermék-gyártó, ipari gépész, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, magasépítő technikus, pék, szőlész-borász, útépítő, vasútforgalmi szolgálattevő, vegyésztechnikus, villanyszerelő, virágkötő és virágkereskedő, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő.

Vállalhatsz önkéntes munkát, amíg jövőre újra megpróbálod a felvételit

Önkéntesnek lenni nem annyit tesz, hogy ingyen dolgozol, ez annál sokkal több. Aki önkéntes munkát végez, szabadidejének egy részében megosztja tudását, tapasztalatát szerinte fontosnak tartott cél érdekében. Az önkéntes munkától nagyon sokat kaphatsz is, formálja, fejleszti a személyiséged, és ezeket az élményeket később számos területen hasznosíthatod - például a munkakeresésnél is.

Ha Magyarországon vágnál bele az önkénteskedésbe, akkor itt találsz 12 szuper tippet a kezdéshez. De önkénteskedni külföldön is lehet, így még több értékes tapasztalathoz juthatsz - ehhez kapcsolódó tippjeinket itt találod. Ha pedig arra vagy kíváncsi, milyen önéletrajzzal érdemes elkezdeni az önkéntes munkák között a keresést, ide kattints.

Ha munka után néznél, a munkaügyi központ tuti választás

De nem csak akkor! A konkrét munkalehetőségeken túl ugyanis rengetegféle segítséget kaphatsz tanácsadás formájában. Például: pályatanácsadás, pszichológiai tanácsadás, pályaorientációs tanácsadás - és még számos más lehetőség közül választhatsz.  

De felkereshetsz egy Foglalkozási Információs Tanácsadót (FIT) is, ahol elsősorban a a pályaválasztással, pályakorrekcióval kapcsolatos témákban segítenek. Ezek speciális típusa az EUROFIT, ahol a külföldi munkavállalással kapcsolatban adnak felvilágosítást, segítséget. Érdemes átböngészni a Nemzeti Pályaorientációs Portált is, például a középiskolásoknak szóló fejezetet. Ezen belül pedig mindenképpen nézd meg a keresőszolgáltatások aloldalát

A fentiek mellett mindenképp keresd fel a legközelebbi munkaügyi központot is, és kérdezz rá a helyben meglévő lehetőségekre. 

Ifjúsági garancia rendszer: ha dolgozni, vállalkozni vagy tanulni szeretnél - vagy még nem tudod pontosan, mit szeretnél


Fotó: Kinga Cichewicz, Unsplash

Az Ifjúsági Garancia Rendszer lényege, hogy azoknak a 15-24 év közötti fiataloknak, akik nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra. A Rendszerben dolgozó ifjúsági tanácsadók a jelentkező fiatalok számára személyre szabott segítséget nyújtanak, hogy közösen a legmegfelelőbb lehetőséget találják meg, legyen az a tanulás, vagy a munka. A fiatalok országosan egységesen a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tudnak belépni az Ifjúsági Garancia Rendszerbe.

Igénybe vehetsz olyan programot is, ami segít, hogy vállalkozást indíts, de a munkakereséshez is kaphatsz segítséget, és hozzáértő szakemberek tanácsaira számíthatsz akkor is, ha szeretnéd kitalálni, mit kezdj magaddal most, hogy nem sikerült a felvételid.

Kiemelt kép: Lé Thán, Unsplash; képek: Pixabay