Nem beszélni idegen nyelv? Akkor szépen kimész a Millenárisra

17/09/05 kedd
ujnemzedek.hu
Idén is megrendezik a Nyelvparádét, szeptember 8. és 10. között a Millenárison hazai és külföldi nyelvtanfolyamokkal, próbanyelvvizsgával, nyelvtanulási segédeszközökkel, bemutatóórákkal, nyelvkönyvekkel és online tanulási lehetőségekkel várják a látogatókat.

A szervezők közleménye szerint a magyar és külföldi nyelviskoláktól a nyelvvizsgaközpontokon, illetve a könyvkiadókon át egészen a nyelvi utaztatókig és a szoftverfejlesztőkig szolgáltatások, termékek képviseltetik magukat a rendezvényen.

A közleményben kitértek arra is, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint az Európai Unióban Magyarországon beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet. Az EU országait érintő kutatásban 37 százalékkal lett utolsó Magyarország, s a lemaradást hűen tükrözi, hogy a hátulról harmadik Spanyolországban 51 százalék ez az arány.

A nyelvet tanulók közül a legtöbben még mindig az angolt választják. Az általános és középiskolai tanulók 67 százaléka Shakespeare nyelvét szeretné elsajátítani, ami azt jelenti, hogy többen tanulnak angolul, mint az összes többi nyelvet együttesen. Második a német, majd ezt követi sorrendben a francia, a spanyol és az olasz. Azonban a 18. Nyelvparádén a látogatók - a "sztár-nyelvek" mellett - továbbra is megismerkedhetnek számtalan egyéb nyelvvel is. Az újdonságokra nyitott nyelvtanárok pedig módszertani konferencián vehetnek részt.

Az év egyik különlegessége a dalpályázat, amelyen magyar számok refrénjeit fordították le a jelentkezők. Ezzel is bizonyítva, hogy a nyelvtudás nemcsak a diplomához vagy a külföldiekkel való nyári ismerkedéshez segíti a fiatalokat, hanem utat nyithat számukra, olyan kreatív tevékenységekhez is, amelyek igazán közel állnak hozzájuk. A Nyelvparádé fotópályázatára pedig a kulturális sokszínűséget bemutató képekkel jelentkezhettek mindazok, akik felismerték: az országhatárunkon belül már számos nemzet képviselője él és, ha "egy nyelvet" beszélnek velük, akkor jobban megismerhetik őket, kultúrájukat, hagyományaikat.

A szervezők egy táncos Guinness-rekord-kísérlettel is készültek, a flashmobba bárki beszállhat.

A rendezvényre ingyenes a belépés, az kerekesszékkel is látogatható.További információ a www.nyelvparade.hu oldalon található, a Facebook-oldalukat pedig Ide Kattintva érheted el. És már csak azért is érdemes kilátogatni a Millenárisra, mert 

 a kormány ingyenessé teszi az első nyelvvizsga megszerzését a jövő év elejétől a 35 évesnél nem idősebbeknek.

Pontosabban: 

-január 1-től lép életbe a dolog

- az első nyelvvizsgáról van szó, ami komplex középfokú (B2) nyelvvizsga vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga.

Alapvetően azokat a nyelveket lehet választani, amelyekből emelt szintű érettségi van, s a honosítás díját, illetve minden, akkreditált nyelvvizsga központban szerzett nyelvvizsga díját a fenti összegig megtérítik. Az adminisztráció az Új Nemzedék Központon keresztül zajlik majd és mindent elektronikusan kell benyújtani, papírmunka nem lesz.

Update!

Elindult a nyelvvizsgadíj visszaigénylésével foglalkozó külön aloldalunk is. Itt nem csak az összes fontos infót találjátok meg összegyűjtve, de chaten is érdeklődhettek, illetve egy kalkulátor is segít megállapítani, hogy jogosultak vagytok-e a visszatérítésre. 

Az aloldalt ezen a linken találjátok.