Nem baj, ha lejárt a diákod!

20/03/31 kedd
ujnemzedek.hu
Frissen lejárt diákigazolvánnyal is igénybe vehetők az utazási kedvezmények.

A kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a közlekedési szolgáltatók elfogadják azokat a diákigazolványokat, amelyek márciusban elvesztik érvényességüket. A 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15 napig fogadják el. Ugyan ez vonatkozik az igazolványokat helyettesítő igazolások elektronikusan kiküldött, majd otthon kinyomtatott másolatára is.

Március 13-tól már az általános iskolákban és gimnáziumokban is tantermen kívüli, digitális munkarendet vezettek be. Ennek értelmében az álltalános iskolai diákok és a gimnazisták nem látogathatják az oktatási intézményeket. A felsőoktatási intézmények már korábban átalakították a tanrendet, tehát a hallgatók sem mehetnek be az egyetemek, főiskolák területére. A tanulóknak tehát nem áll módjukban a diákigazolvány-igénylések benyújtására és az okmányt helyettesítő, pecséttel és aláírással ellátott, papíralapú igazolások átvételére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezése szerint azok a diákok, akik még nem kaptak diákigazolványt, a számukra elektronikusan elküldött igazolást kinyomtatva továbbra is igénybe vehetik az utazási kedvezményeket. A felsőoktatásban tanulók március 31. után is kedvezményesen utazhatnak a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványukkal. Fontos: a korábban lejárt igazolványokra, matricákra ez a rendelkezés nem vonatkozik!

 

Borítókép: pixabay

Forrás: oktatas.hu