Nehezen tanulsz nyelveket, és nem tudod miért? Itt vannak az okok a tudomány szerint

17/09/15 péntek
ujnemzedek.hu
József tegnap délután negyven perc alatt anyanyelvi szinten tanult meg hét nyelvet, a módszertől őrjöngve rettegnek a nyelviskolák – mondja a kiváló hirdetés egyre több helyen a neten. Bár ez egyértelmű hazugság, megtévesztés és szemfényvesztés, valóban vannak olyanok, akik egyszerűen arra születtek, hogy nyelveket tanuljanak. Sokat, gyorsan.

És vannak, akiknek nem nagyon megy, és nem tudnak rájönni, miért nem sikerül megérteni a legegyszerűbb rajzfilmeket sem. A tudomány szerint ennek több oka is lehet.

1. Agy

Egyesek agya, idegpályái egyszerűen úgy vannak felépítve, hogy kevésbé alkalmasak az olyan jellegű megismerésen alapuló tanulásra, mint a nyelvtanulás. Ez nem betegség vagy fogyatékosság, csupán testi adottság.

2. A tanulás módszerei

Meló utáni kurzusok, külföldi tanulás vagy munka, mobilappok, gyakorlás idegen nyelvű ismerőssel, intenzív nyelvtanfolyam – csak néhány a módszerek közül, amit választhatsz, ha meg akarsz tanulni egy nyelvet. Ezek közül kell összeállítanod magadnak azt a mixet, ami a leginkább megfelel neked, és amivel hatékony tudsz maradni hosszú távon is. Felnőttként már nem képes az agyunk úgy nyelvet tanulni, ahogy egy kisgyereké, ezért szükségünk van bizonyos alapokra ahhoz, hogy felfogjuk és magunkba építsük az új nyelv elemeit, nem elég, ha egész nap külföldiek között lógunk. Nem tudsz hatékonyan megjegyezni úgy egy csomó szót, ha nem tudod, miért úgy kell őket sorrendbe rakni, ahogy. A legfontosabb a skill learning, azaz a cselekvés közben történő tanulás, az object learninggel szemben, ami a tárgyi tudás elsajátítása.

Ingyenes nyelvvizsga
Tudtad, hogy 2018. január 1-től ingyenes lesz az első nyelvvizsga a 35 év alattiaknak? Ide kattintva többet is megtudhatsz a dologról!

3. A nyelvek közötti különbségek és hasonlóságok

Ha az anyanyelved és a tanult nyelv nyelvtani sajátosságai közel állnak egymáshoz természetesen sokkal könnyebb a dolgod, mint amikor egy teljesen úgy rendszert kell megtanulnod a nulláról. Vannak, akiknek az agya automatikusan a saját nyelvén megtanult szabályokat akarja alkalmazni az idegen szavakkal, és nagyon nehezen állítja át magát az új szabályrendszerre. Ilyenkor történnek a sokszor vicces, de elég haszontalan tükörfordítások.

Ezektől függetlenül nem kell feszülten figyelni rá, hogy mindig a legpontosabb nyelvtani kifejezést használd, ha egy görcsös szabálykövetésbe csap át a nyelvtanulás, sosem tudod megértetni magad rendesen. A hibázás a tanulási folyamat része, ezért ne félj hülyeségeket beszélni néha, de mindig tanulj a hibáidból. You know what I’m sayin’? Ahhoz, hogy könyebben menjen az egész, nézd meg tanulási tippjeinket.

(World Economic Forum)