Néhány újabb infó az ingyenes nyelvvizsgáról

17/08/29 kedd
ujnemzedek.hu
Mikortól? Milyen nyelvből? Mennyi pénzt fizetnek vissza? - összeszedtük a válaszokat.

Ma volt egy sajtótájékoztató, ahol bejelentették, hogy felmérés indul a fiatalok nyelvtudásáról, mert kíváncsiak, hogy mi az oka annak, hogy a nyelvtudásuk elmarad az európai átlagtól. Ha nagyon hivatalosak akarunk lenni, akkor „azt látják, hogy bár a nyelvismeretük nő, javul, de az ezt igazoló nyelvvizsga megszerzésében nem nőnek érdemben az arányok.” Emellett szó volt még nyelvismeretet segítő programokról is, de minket most elsősorban az érdekel, hogy

mit tudunk az ingyenes nyelvvizsgáról? Na, lássuk:

-január 1-től lép életbe a dolog

-35 év alattiaknak szól

- a komplex középfokú (B2) nyelvvizsga vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga ér.

Oké, de minden nyelvből?

Alapvetően azokat a nyelveket lehet választani, amelyekből emelt szintű érettségi van, s a honosítás díját, illetve minden, akkreditált nyelvvizsga központban szerzett nyelvvizsga díját a fenti összegig megtérítik.

Mennyi az annyi?

Maximum 34.500 forint. Ez az összeg a jelenlegi rendszerben az emelt szintű érettségi díja, s így lehet akár felsőfokú vizsgát is tenni.

Hogy lesz ez az egész? Papírokkal kell majd szaladgálnom?

Nem - ide kattints.

Update!

Elindult a nyelvvizsgadíj-visszatérítésével foglalkozó külön aloldalunk is. Itt nem csak az összes fontos infót találjátok meg összegyűjtve, de chaten is érdeklődhettek, illetve egy kalkulátor is segít megállapítani, hogy jogosultak vagytok-e a visszatérítésre. 

Az aloldalt ezen a linken találjátok.