Nagyot dobhat rajtad, ha fejleszted a készségeid

19/01/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
A személyes és szakmai siker eléréséhez folyamatosan fejlesztened kell a készségeid. Minden új skill tökéletesítése időbe telik, de egyszerűsítheted a folyamatot, ha kis célokat és lépéseket tűzöl ki magad elé. Gyakorolj minden nap, ellenőrizd a tudásod és rövid időn belül új készséggel bővül a repertoárod.

Első lépés: határozd meg, mit szeretnél tanulni, milyen készségeket akarsz elsajátítani! 

Gondolj azokra a készségekre, amik számodra hasznosak lehetnek. Vedd számon, mik azok a skillek, amik segítenének neked abban, hogy előre lépj a munkádban? Mik azok, amiktől könnyebb lenne a tanulás? Melyek azok, amik a hétköznapjaidat könnyítenék meg?

Ha ezzel megvagy, írd össze őket egy listába. Állítsd őket fontossági sorrendbe, nézd meg, hogy mi a leghasznosabb számodra és mi az, ami csak elvenné az időd.

Ezután egy kis fejszámolás jön: add össze, mennyi időt venne igénybe, hogy egy-egy készséget elsajátíts. Nézd meg, hogy tudnád beilleszteni ennek tanulását az életedbe, mondjuk lenne rá időd naponta vagy csak heti pár óra? Érdemes arra is figyelni, hogy mennyibe kerül majd ez neked, bele tudod szorítani a költségevetésedbe, ha fizetned kell érte? 

Egyszerre csak egy dologra koncentrálj! Így van ez akkor is, ha új készséget próbálsz elsajátítani. Ha megosztod a figyelmed, több időre lesz szükséged egy-egy skill megtanulásához. 

Második lépés: alapozd meg a tanulást! 

Találd meg a megfelelő platformot a tanuláshoz. Netes oktatás, tanár, vagy valamilyen tanfolyam? Azt a verziót válaszd, ami neked a legjobb, amelyikben jobban érzed magad és könnyebben megy majd a tanulás is. 

Tűzz ki magad elé kicsi, de reális célokat. Ne arra törekedj, hogy minál több dolgot kellejen megtanulnod, hiszen abba könnyebben belebuksz. Adj időt magadnak, ellenőrizd a tudásod és haladj lépésenként. 

Hogy ez sikerüljön, írj össze egy tervet, hogy bizonyos dolgokat, mikorra kell megtanulnod és jelezd rajta, hogy épp hol tartasz - ez abban is segít, hogy mindig tudni fogod, hol jársz. Nem fogod azt érezni, hogy nem tudod, hogy kezdj neki vagy épp hol fejezted be, hiszen pontosan látod majd a listádon, hogy mit jelöltél be legutoljára. 

Érdemes keresned egy szakértőt, egy mentort, aki vezet majd az aktuális területen és segít, ha elakadtál valamiben.

Harmadik lépés: vágj bele! 

Ismerd meg a készség alapjait, olvass el róla minél több könyvet vagy cikket. Szerezz oktatóanyagokat, tölts le hasznos segédleteket, de jelentkezhetsz tanfolyamokra is. Az anyagban szereplőket gyakorold, használd, amikor tudod és használd hozzá az erőforrásaidat. 

Ha elakadnál vagy nem értenél valamit, kérdezd meg a mentorod, barátod, tanárod, hogy mit rontottál el. Kérd meg, hogy magyarázza el újra. Egy új készség elsajátításánál ez normális, ne parázz rá!

A legfontosabb pedig az, hogy minden nap gyakorolj, szánj időt a tanultakra, hiszen csak így fog beépülni a hétköznapjaidba az új tudás. 

 

Forrás: Wikihow