Nagy változások jönnek a szakképzésben

19/07/23 kedd
ujnemzedek.hu
A megszűnő Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyébe lépő új szakstruktúra kialakítása még javában tart, de egyes területeken már elkészültek a konkrét átalakítási javaslatok - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

A cikk szerint a szakképzés mind a 19 ágazatában zajlik a szakmák újraosztása, hogy a jövő évi felvételin egy teljesen új választék várhassa a középiskolába jelentkezőket.

A részletekről az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a lappal azt közölte: biztosan lesz változás például a közkedvelt gépjárműipari ágazatban, ahol technikusi szinten összevonják az autóelektronikai műszerész, autószerelő, autótechnikus és gépjármű-mechatronikus szakmákat.


Fotó: tinker.af.mil

Átalakul az elektronikai ágazat is, ahol ma több mint negyvenféle OKJ-s szakképesítés létezik, amelyek között sok a rövid idejű, egy-egy konkrét munkakör betöltéséhez szükséges specializáció. A tervezet szerint ebből a negyvenből mindössze hét alapszakma maradna, amit nappali képzésben vagy felnőttként esti tagozaton lehetne tanulni. Ezek közé tartozik például az automatikai technikus, az elektronikai technikus, az ipari informatikai technikus vagy épp a villanyszerelő szakma.

Ezeken kívül azonban további 25 féle, állam által elismert bizonyítványt szerezhetnek még a diákok, ezeket azonban csak felnőttképzés vagy vállalati továbbképzés keretében érhetik el.

Forrás: eduline