Nagy Osztálytárs-határozó - na, vajon ki ül melletted?

18/04/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
Megpróbáltuk természetes környezetükben megfigyelni és rendszerezni az iskolák élővilágát. Úgy fest: sikerült.

Okoska

Első pad. Középen. Igen, pont a tanár előtt. Azt persze nem tudja, hogy ott van kevésbé szem előtt. Olyan elánnal jelentkezik már a kérdések felénél, hogy az antarktiszi kutatóállomáson dolgozó geográfusok is azt hiszik, nekik integet. Ha nem őt szólítják fel, képes akár percekig is dacosan nézni, majd győz a természet és újra jelentkezik. Olyan sebességgel írja a röpdolgozat válaszait, hogy esélyed sincs lemásolni.  Vadabb pillanataiban kólát iszik. Titokban, de végzetesen szerelmes az osztály legmenőbb pasijába/csajába. Szinte biztos írt már szerelemes verset, vagy annak megfelelő matekpéldát.

A pehelybajuszos srác

Az épp serkenő szőrzetnek két ismert funkciója van.

1. egész nap képes a reggelire elfogyasztott túrós bukta porcukorszemcséit magán tartani, ettől a tulajdonosa úgy néz ki, mintha etika óra előtt pár gramm kokainnal spékelte volna meg a napot  

2. elképesztően hatásosan tartja távol a csajokat. A borotvát messziről kerüli, mert nem fosztaná meg magát szívesen ettől a férfias ékességtől.

Rambó-lány
 

Mindennapi ruhatárát az oldalzsebes terepnadrágok és normandiai partraszálló bakancsok alkotják. Nem tudja, hogy az erdőben oly praktikus viselet kevéssé olvad bele az iskolafolyosó természetes hátterébe, így mindenhol feltűnést kelt. Rosszabb napjain (ezért) fiúkat terrorizál. Egykor hercegnős tolltartóját jelenleg golyóstollal készített halálfejek lepték el. Otthon -amikor senki sem látja- felpróbál egy-egy szoknyát magas sarkú tipegővel. Az összeállítás meglepően jól is áll neki, de hamar elhiteti magával: a tükör hazudik.

A késő

Nincs olyan, hogy ő odaérne bárhova időben. Ha esetleg mégis, akkor az utolsó pillanatban nyoma vész (kiugrik még valahova, elbeszélgeti az időt, telefonál, fittyet hány, zabot hegyez) és végül mégis sikerül elkésnie. Nincs az a hangrobbanás erejét utánzó ébresztőóra, amely képes lenne időben felébreszteni, amennyiben mégis felkelt, nekiáll valami egyáltalán-nem-fontos-dolgot elvégezni, és emiatt késik el.

A bukott

Saját bevallása szerint az oktatási rendszer áldozata. Mindenki más lusta disznónak titulálja. Ha olyan témára kerül elő órán amire emlékszik (elvétve történik csak ilyen), fölényesen közli a megoldást, ezzel is azt jelezve, hogy nem az ő hibája az évismétlés. Az év elején nem áll szóba a "kicsikkel", hiszen neki megvannak a régi barátai. Később persze már nem ennyire szigorú és jobb esetben a következő tanévet nem új osztályban kezdi.

A lógós

A szülő által igazolható hiányzásokat már az első héten "elhasználja", még akkor is, ha csak szerdán kezdődik az iskola és csak tanévnyitó van aznap. A körzeti orvos már meg sem kérdezi tőle, hogy mi a panasza, rutinból állítja ki az igazolást. Minden járványt akkor kap el, amikor már/még nincs szezonja, és látványos tüneteket produkál. Szipog, szüttyög, köhög, időnként zöldül is. Osztálykirándulások idején úgy tűnik, hogy immunissá válik bármilyen kórokozóra.

A csöndes zseni

Senki sem tudja, hogy mivel tölti a szabadidejét, nem jár bulizni, és egyáltalán, a közösségi dolgokból kivonja magát. Általában érettségi után pár évvel derül ki, hogy multimilliomos lett egy zseniális ötlettel.