Mire jó a duális képzés?

18/12/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
A felsőoktatásba nem csupán alap-, mester-, osztatlan-, vagy felsőoktatási szakképzés, de duális képzés keretein belül is jelentkezhetsz.

Miért lehet érdemes ezt választanod?

A duális képzés során az általad választott egyetem mellett egy cég/vállalat is részt vállal abban, hogy bővítsd az ismereteidet, tapasztalataidat. Egy általuk közösen működtetett (Egyeztetett Duális Képzési Programban) veszel majd részt, amelynek megfelelően az egyetem és partnerszervezete saját profiljának megfelelően támogat téged abban, hogy ne csak elméleti, de gyakorlati ismeretekkel is bőven el legyél látva az egyetemi éveid alatt.

Miért, az egyetemen egyébként nem szerezhetnék gyakorlati ismereteket?

De igen, természetesen a nem duális képzések keretein belül is szerzel majd gyakorlati ismereteket (pl.: a gyakorlatokon/szemináriumokon), ám a duális képzés során mindezt egy valódi cég keretein belül teheted meg.

Akkor mi ebben a plusz?

Egyrészről az, hogy az egyetem partnerszervezeténél nem elég, hogy tapasztalt szakemberektől tanulhatsz, de egy mentort is kaphatsz/választhatsz, akitől első kézből fogod majd megkapni az egyes munkafolyamatok tippjeit, trükkjeit. Ezen felül ők akár személyesen is támogathatják a szakmai fejlődésed.


Fotó: Pixabay

Ráadásul!

A duális képzés során egy hallgatói munkaszerződést is aláírsz, aminek nem csak az a pozitív hozadéka, hogy papíron is igazolt, releváns szakmai tapasztalatot is kapsz a diplomád mellé, de a teljes képzés idejére (és most figyelj!), mind a gyakorlati, mind az elméleti periódusok alatt „fizetést”(díjazást) is kapni fogsz. Bizony. Ennek mértéke a jogszabály alapján, legalább a minimálbér 65 százaléka. Azért ez nem lenne rossz, nem?

Ezen felül – amennyiben megfelelsz az ehhez szükséges feltételeknek (tanulmányi eredmények, szociális helyzet, stb.) – felsőoktatási ösztöndíj(ak)ból is részesülhetsz (például, ha jók a jegyeid, még tanulmányi ösztöndíjat is kaphatsz, amit a „sima” (nem duális) képzésen résztvevő társaid kapnak.

Miről maradsz le a munka miatt?

Remélhetőleg semmiről. Hiszen az elméleti kurzusokon az évfolyamtársaidhoz hasonlóan neked is ott kell majd lenned, hiszen ugyanazokat a tárgyakat fogjátok tanulni, és a vizsgakövetelmények is azonosak lesznek. Ez pedig igaz a bulikra is, amikre ugyanúgy hivatalos leszel, mint a többiek. Persze, csak ha szeretnél ott lenni.

A duális képzésről részletesebben itt olvashatsz.

Forrás: felvi.hu