Minden, amit a hatosztályos gimnáziumokról tudnod kell!

18/01/26 péntek
ujnemzedek.hu
Egy diák számára rengeteg állami, egyházi, alapítványi intézmény, vagyis négy-, öt-, hat- és nyolcéves középiskolák, gimnáziumok és alternatív iskolák állnak rendelkezésére, ha arra kerül a sor, hogy döntenie kell a továbbtanulásról. Ha te a hatosztályos gimnáziumot találod szimpatikusnak, akkor görgess lejjebb, mert összeszedtük azokat a fontos pontokat, amire mindenképp ügyelned kell majd!

A nagy döntés előtt mérlegeljünk: ​nekünk való a hatosztályos gimnáziumok iskolatípusa?

Az ilyen és hasonló esetekben sok dolgot kell körbejárni a diáknak és a szülőnek egyaránt. A gyerek szempontjából nyilván sokat nyom majd a latba, hogy szereti-e az adott iskolát, osztályát, közösségét, tanárait? A szülők kicsit összetettebb módon gondolkodnak: azt veszik figyelembe, hogy a gyerek megfelelő képzést kap a jelenlegi helyen vagy jobb lenne, ha váltanának. Összeveti a gyereke lehetőségeit a sima általános iskola és a hatosztályos gimnázium nyújtotta képzésekkel, szakkörökkel, további elfoglaltságokkal kapcsolatban. Ebben a szituációban mind a két félnek közösen kell döntenie és fontos, hogy a gyerek ne érezze magát elnyomva vagy belekényszerítve a változásba. Ha megvannak a szülő és gyerek egyéni elvárásai, mind a két fél nyitott az új iskola felé, pontokba kell szedni a pro és kontra érveket a hatosztályos gimnáziumokkal kapcsolatban. 

hatosztályos gimnáziumok
A hatosztályos gimnáziumok megosztják a szülőket: csak menőzni jó vele vagy tényleg hasznos tud lenni?

Pro: érvek a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok mellett

Az eredmények szempontjából: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hatosztályosba járó diákok kiemelkedő eredményeket mutatnak a kompetenciaméréseken de még az érettségin és az egyetemi felvételin is. Ami még fontos lehet a továbbtanulás követelményeire tekintve, hogy a legtöbbjük a nyelvvizsgát is megszerzi 18 éves koráig.

Gyakran éri az a vád ezeket az iskolákat, hogy tanítványaik kitúrják a középiskolás felvételiknél a szimpla általános iskolák jó tanuló gyerekeit. Egy kutatás ezzel kapcsolatban arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy a 8. és a 10. évfolyam között a hat-noylc osztályos gimnáziumi tanulók képességei gyorsabban fejlődnek, mint a többi iskolatípusban. 

A szakértő pszichológusok szerint a hatosztályos gimnáziumi oktatás jó választás lehet akkor is, ha a szülő vagy a gyerek nincs valamiért megelégedve az eddigi iskolájával.

Kontra: mikor nem jó választás a hat- vagy nyolcosztályos gimnázium?

Ezekbe az osztályokban nem könnyű bekerülni: aki ide jelentkezik, annak is meg kell írnia a központi felvételi tesztet matematikából és magyarból is, de a legtöbb intézmény szóveli felvételi eljárást is tart. A legtöbb szülő szerint nem szabad félvállról venni a felvételit, érdemes több hetet is rászánni. A legszigorúbb vélemények azt mondják, hogy a közepesen teljesítő és a vizsgaszituációt kevésbé jól tűrő gyerekeket nem érdemes ebbe a folyamatba kényszeríteni. A gyermekpszichológusok arra is felhívják a figyelmet hogy, ha a gyerek jól érzi magát az adott közösségben, szereti a tanárait és jól is teljesít, nem érdemes azt onnan kiragadni. Ezeknek a gyerekeknek nyolcadik végén nyitva áll majd a kapu, hogy bekerüljenek a legjobb gimnáziumokba. 

Hogy néz ki a hatosztályos gimnáziumok rangsora?

Minden évben komoly érdeklődésre tart számot, és nyilván nem lesz ez másképp idén sem:

A gimnáziumok 2018-as rangsora sem tartogat nagyobb meglepetéseket: az összesített eredmények alapján az első helyen a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a másodikon a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, a harmadikon pedig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest) végzett.

A teljes lista elérhető ide kattintva.