Minden, amit a Diákhitel2-ről érdemes tudni

18/07/19 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ha főiskolára, egyetemre készülsz, jól jöhetnek ezek az infók. 

A főiskolai, egyetemi hallgatók kétféle diákhitelt is igénybe vehetnek. A Diákhitel1-et ösztöndíjas és önköltséges képzésben egyaránt fel lehet venni, és bármire el lehet költeni, addig a Diákhitel2-re más szabályok vonatkoznak. 

Ki veheti fel?

Csak önköltséges, vagyis fizetős képzésben részt vevő hallgatók, akik még nem töltötték be a 46. évüket, függetlenül attól, hogy nappali, esti vagy levelező tagozaton, vagy távoktatásos formában tanul az illető.

Mikor lehet igényelni?

Ha már a félév első utalásakor meg szeretnéd kapni, legkésőbb szeptember 15-ig, vagy a tavaszi félévben február 15-ig add le a hiteligénylésed. A Diákhitel2 első folyósításának időpontja az őszi szemeszterben október 15-e, a tavaszi szemeszterben március 14-e. Ha a Diákhitel2 utalásának napja munkaszüneti napra esik, akkor az azt megelőző munkanapon folyósítják.

Hogyan lehet igényelni?

A legegyszerűbb a Neptunon/ETR-en keresztül, de lehetséges az Ügyfélkapun át is. A harmadik lehetőség: a szükséges adatlapokat a www.diakhiteldirekt.hu online ügyintézési felületén a Diákhitel Direkten keresztül a Hiteligénylés menüpontban is ki lehet tölteni. Az igénylés módjairól további részleteket ide kattintva találsz.

Mennyi ideig igényelhető?

A Diákhitel2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben veszel részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet. A jogosultság ideje arányosan csökken azoknak a szemesztereknek a számával, amelyben már megkapta a Diákhitel2-t.


Fotók: Pixabay

Mire lehet költeni?

Semmi másra, csak a tandíjra. 

Kinek utalják a pénzt?

Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ nem neked, hanem közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja.

Mennyi pénzt lehet felvenni?

Az összeg felső határa megegyezik azzal, amennyit tandíjként kell fizetned az intézménynek, ahol tanulsz.

Mekkora a kamat?

A Diákhitel2 kamata 0 százalék. 

És a törlesztéssel mi a helyzet?

Csak azután kell elkezdeni törleszteni, hogy elvégezted a főiskolát vagy az egyetemet (de legkésőbb akkor, ha betöltöd a 45-öt, pontosabban ezen év negyedik hónapjától). Minden évben megkapod az elszámolást, amiből kiderül, mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben. 

Ez változott a diákhiteleknél

A 2,3 százalékos kamatú Diákhitel1 korábbi havi maximuma 50 ezer forint volt, ami 70 ezerre emelkedett, így egy tanévre már 700 ezer forint kérhető. Ráadásul amíg korábban 40 éves korig lehetett diákhitelt igényelni, most már 45 éves korig van erre lehetőség. További kedvezmény, hogy a két gyermeket vállaló nők fennálló hiteltartozásának felét, a három vagy több gyermeket vállalóknak a teljes összeget elengedik.

Forrás: MTI  

További részletes infókat arról, pontosan ki jogosult a Diákhitel2-re, hogyan lehet előtörleszteni, pontosan hogyan számítják ki a törlesztőrészletet, valamint részletes információkat a Diákhitel1-ről a Diákhitel.hu oldalán találsz.