Mi lehet jobb fej dolog annál, mint programozni tanítani a gyermekotthonok lakóit?

17/03/13 hétfő
ujnemzedek.hu
A Google meglépte a dolgot: támogatásának köszönhetően elindul a KódKlub, a Technológiai Oktatásért Alapítvány új projektje. Hatalmas lehetőség áll a hátrányos helyzetű fiatalok előtt - annyi a dolguk csupán, hogy odategyék magukat. Királyság!

87 millió forintos támogatás: a Google volt akkora király, hogy ennek az összegnek köszönhetően a Skool projektet működtető Technológiai Oktatásért Alapítvány új programot indíthat a hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeinek támogatására.

Ezerszer megírtuk már mi is, mekkora melólehetőség, és micsoda karrier állhat azok előtt, akik megtanulnak pixelt meg biteket szelídíteni - a KódKlub elnevezésű projekt tehát hatalmas lehetőség azoknak a srácoknak és lányoknak, kik valószínűleg soha nem tudnák kifizetni eegy ilyen képzés árát. Ennek során az Alapítvány tízhetes ingyenes technológiai foglalkozásokat tart majd a kiválasztott gyermekotthonokban élő fiataloknak, akik sikeres fejlesztőcégek irodáiba is ellátogathatnak, hogy bepillantást nyerhessenek a programozók mindennapjaiba.

A Google karitatív ága, a Google.org világszerte olyan nonprofit szervezeteket támogat, amik az innováció és a technológia segítségével közelítik meg a társadalmi problémákat. Magyarországon a Technológiai Oktatásért Alapítvány KódKlub projektje valósul meg a Google.org több mint 87 millió forintos támogatásnak köszönhetően, mely a 6-18 év közötti, hátrányos helyzetű fiatalokat célozza.

Az áprilisban induló projekt középpontjában a legdinamikusabban fejlődő szektor, az IT-iparág áll, azon belül pedig a programozás. A kezdeményezés során két alkalommal, tavasszal és ősszel, tíz héten keresztül ingyenes foglalkozásokon keresztül 8 budapesti és vidéki otthon közel 100 fiataljának segítenek majd elsajátítani a programozás alapjait, ezzel is támogatva továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségeiket.

A foglalkozásokat a Technológiai Oktatásért Alapítvány vezető oktatói által képzett tanárok tartják majd, akik az úgynevezett Train The Trainer programon keresztül, a Skool projektben is használt szakmai és módszertani tudás megszerzése mellet egy érzékenyítő, kifejezetten a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására kifejlesztett tréningen is részt vesznek.

“Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Skool projekt sikereit követően alapítványunk tevékenységét egy olyan területre terjesztjük ki, melyet régóta szívügyünknek tekintünk. A Google segítségével aktívan rész veszünk a hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeinek javításában, így ott segíthetünk, ahol különösen nagy szükség van a támogatásunkra, és ahol jelentős hatást tudunk elérni. Nagyon örülünk, hogy ebben egy olyan fontos partnerrel dolgozhatunk együtt, mint a Google, akinek szemlélete egybevág azzal, amit a fiatalok technológiai felzárkóztatásáról gondolunk.” – mondta Major Zsófi, a Technológiai Oktatásért Alapítvány ügyvezetője.

A KódKlub programok április elején indulnak a gyermekotthonokban. Jelenleg önkéntes szakmai mentorok toborzása zajlik, akik segítik a foglalkozást és a gyerekek tanulását. Az érdeklődők jelentkezését ezen a linken várják a szervezők: kodklub.org/legyel-az-onkentesunk/