Messze van még szeptember, de azért itt van pár tipp a fősulis stressz elkerülésére

18/07/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Egy menő pszichológustól illik elfogadni a jótanácsot.

Meg aztán így vagy úgy, de NYILVÁN bepánikolsz majd: új környezet, új haverok, új város, meg az általános

MI a FENE TÖRTÉNIK VELEM?

- érzés kikészít majd kicsit. Ha ez vigasztal, akkor naná, hogy nem csak téged: anyádék szintén padlót fognak, hogy bakker, hogy megnőtt ez a gyerek, tegnap még gumicukorral teli pofával leste a tableten az AdventureTime-ot, most meg olyanokkal dobálózik, hogy "differenciálegyenletek megoldása".

Hát meg kell őrülni.

Anyukékat azért emlegetjük ekkora turbinával, mert a psychologytoday.com cikke inkább nekik szól - a csemetétől való ügyes leválásról, és arról, ha kikerül a családi fészekből (vö. SZENTSÉG) a fertővel határos bulikánaánba (vö.: POKOLTŰZ) vajon hogyan érdemes, vagy érdemes-e egyáltalán egyengetni a kicsike útját. Debby Fogelman tanácsai közül azonban személy szerint neked is, kedves felsőoktatásba belecsöppenő alany, érdemes elfogadnod néhányat!

1. Egyél rendesen.

Hahhá, erre nem számítottál, mi? Pedig tök logikus: ha már szeretnél felkészülten beleállni egy tök izgalmas, de azért stresszes helyzetbe, ami nyilván jár majd némi komolyabb szőnyegbombázással a belső szerveid táján (lásd pl. a máj), legalább egy hónapig próbálj be valami olyan étkezést, ami kicsit egyenesbe hozza a nyári lángos/grillszalonna/barbecu dolgot.

És aludd ki magad, vén vagy, mint az országút!

2. Túl jó voltál a középsuliban? Ne várd el magadtól feltétlenül a sikert

Mert simán lehet, hogy LE FOGJÁK TÖRNI A SZÁRNYAID. Lehetsz akármilyen PRO, ez egy teljesen más helyzet, idegen szitu, aklimatizálandó közeg. (Van ilyen szó? Mindegy.) Szóval ne ess pánikba, de nem leszel csuklóból a legjobb. Adj időt magadnak, tesó!

3.  Nem csak fekete meg fehér, meg teljes siker vs. teljes kudarc létezik

Ez még a második ponthoz kapcsolódik, vagyis, ha valami nem jön össze, akkor leszel szíves nem a MINDENT ELSZÚRTAM - AKKORA KIRÁLY VAGYOK, MINT A MŰSZAKI FŐISKOLA TELJES CAMPUSA kettősén mozogva megállapítani a saját értékpontodat. Ez a skála legyen inkább egy hosszabb egyenes, olyan állomásokkal, mint a HÁT, ELSZÚRTAM, DE MAJD LEGKÖZELEBB ODAFIGYELEK, vagy a JÓ, NYILVÁN ÁLLATCSÁSZÁR VAGYOK, DE AZT, HOGY SIÓFOK, NEM PONTOS JÉVEL ÍRJÁK, stb.

Érted ugye, mire akarunk kilyukadni?

4. Ne halogass!

Most őszintén, tényleg hiába tépjük a szánkat? Ezerszer elmagyaráztuk már, miért gáz ez, egy totál új szituban pedig csak olaj az egyébként is nagy intenzitással izzó parázsra, ha beüt a MAJD HOLNAP. Hogy miért? Mert túlterheltséget okoz, a túlterheltség félelmet, a félelem pedig stresszt és pánikot, és kihagyott WellHello koncerteket és tutinak tűnő randikat. Kell ez neked? Nem? Akkor leszel szíves betartani az ígéreteidet, és időre leadni a leadandót.

5. Tanulj meg problémamegoldani

Mint Harvey Keitel a Ponyvaregényben, olyan legyél pls.

Tök jó szkill, és viszonylag egyszerű beleszokni. Önbizalmat ad, és egyszerűvé teszi a nap problémákkal terhes élet nevű dolgot. Buknak rá a csávók/csajok. Belédzúgnak a legállatabb tanárok is. Megmented az univerzumot a gonosz Krulloktól, ha belejössz. Ilyen kemény arcok a problémamegoldók.

Csekkold a többi tippet is Itt! 

kiemelt kép: Jeremy Bishop on Unsplash