Meg tudnád válaszolni ezeket az oxfordos felvételi kérdéseket?

17/05/26 péntek
ujnemzedek.hu
A kritikus gondolkodás elengedhetetlen, puskázható válasz pedig nincs. Azt is megmondják, miért.

Amíg Magyarországon inkább a pontokra gyúrnak rá, és csak kivételes esetekben van valamilyen alkalmassági, addig például az Oxfordra nem elég a jó átlag, hanem egy elég kiszámíthatatlan felvételi elbeszélgetésen kell részt venni.

Az egyetem weboldalán megosztottak néhány példát, szemezgettünk a legérdekesebbekből.

Történelem:

„Képzeld el, hogy minden, amit a történelemről tudunk, nem létezik, csupán a sporteseményekről maradt fenn valamilyen adat. Hogyan látnál neki a múlt feltérképezésének?”

Na puff.  Bár beismerték, hogy ezt a kérdést egy olyan jelöltnek tennék fel, aki korábban megemlítette, hogy érdeklik a sportok, igazából bármire lecserélhető a kérdés tárgya (film, zene), a lényeg, hogy a jelölt tudja a témával kapcsolatos ismereteit és a történelmi szemléletet kombózni. Ebben az esetben például a sportesemények közönsége, az arról történő híradás, helyszínek, a játékokon részt vevő országok mind-mind fontos támpontokat jelenthetnek a további kutatásokhoz.

Orvostudomány

„Miért vannak vörösvértestjeink?”

Az átlagos jelentkező erre nekiáll okoskodni, hogy mitől lesz vörös a vérsejt, mi a feladata a vörösvértestnek. Amire a vizsgáztató kíváncsi, az az, hogy tudja-e, hogy a hemoglobinnak mi a feladata, illetve, hogy miért a sejten belül található meg, és nem a vérplazmában.

Földrajz

„Ha a szülővárosodba látogatnék, mit ajánlanál megtekintésre?”

Ezzel a kérdéssel nagyjából egyenlőségjelet raktak azok közé a dikákok közé, akik sokat utaznak, meg azok közé, akiknek erre nem volt lehetőségük. Itt azt akarják látni, hogy vajon képes-e a felvételiző földrajzos szemszögből megközelíteni egy olyan területet, amit ismer, ehhez pedig az kell, hogy kellő kíváncsisággal rendelkezzen a környezetét illetően. Milyen szintű az urbanizáció ott, ahonnan jött? Milyen az etnikai összetétel.

Közgazdaságtan

"Vajon a bankárok megérdemlik a fizetésüket? Esetleg a kormánynak szabályoznia kéne, hogy mennyit kereshetnek?"

Ez a feladat arra próbál rávilágítani, hogy vajon a jelölt képes-e gazdasági szemszögből megközelíteni a problémát, nem pedig a morális oldalról (fair vagy nem fair). Mivel a bankok nagy része magánvállalat, a fizetéseket a piac és a verseny diktálja. 

Irodalom

"Vajon az Iliász igazi hőse Hektor, vagy Achilles?"

Erre sincs vagy-vagy válasz, a jelöltnek érvelnie kell a szöveg alapján, tudnia kell a modern olvasó és az ókori görög olvasó agyával is gondolkodnia, de azt a kérdést is kaphatja, hogy vajon miért szól az Odüsszeia inkább Odüsszeusz útjáról haza Ithakába, és kevésbé a kalandokról, noha mindenki a kalandokra emlékszik.

Érdekelnek további kérdések is?

Kattints ide!