Már nem csak idős, hanem tehetségbarát önkormányzat is Ferencváros

19/07/08 hétfő
ujnemzedek.hu
A Tehetségbarát díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Új Nemzedék Központ ítéli oda minden évben, amelyet idén Ferencváros önkormányzata nyert el. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, dr. Bácskai János polgármester, Kállai Gáborné alpolgármester, illetve Jávor Balázs, a Nemzeti Tehetség Program tehetségfejlesztési igazgatója.

"A tehetségen kívül kell egy olyan társadalom is, amelyik ezt méltányolni tudja"

– idézte fel Szent-Györgyi Albert szavait Dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere a Mester Galéria Közösségi Térben rendezett sajtótájékoztatón, ahol többek között átadásra került a tehetségbarát önkormányzat díj is.

A polgármester elmondta, számukra kiemelt fontossággal bír a tehetségek korai felismerése, és támogatása. Ezt a cél szolgálják a tehetségpontok is, mint például a Molnár Ferenc Általános Iskola, de elismerően beszélt a „deák” Közalapítvány közel két évtizedes munkájáról is.


dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere

Ferencváros egyébként nem csak a fiatalokra fordít nagy figyelmet, hanem az idősebb generációra is, hiszen a tehetségbarát önkormányzat díj előtt kétszer is kiérdemelték az Idősbarát önkormányzati díjat is. Végül biztosított mindenkit, hogy ezentúl is legalább ennyit, de inkább még többet fognak tenni az ifjú tehetségekért.

A polgármester után dr. Illés Boglárka helyettes államtitkárasszony a programról, illetve a díjról beszélt részletesebben. Kiemelte, hogy a magyar nemzet a tehetségek nemzete erre példának a számtalan Nobel-díjasunkat, és kiváló sportolóinkat hozta fel. Nagyon fontos. hogy a tehetségek megkapják azt a támogató közeget, ahol a tehetségük ki tud bontakozni, s ezért minden támogatást meg kell kapniuk a megtalálásuktól kezdve a kibontakozáson keresztül, a társadalmi hasznosulásig. – mondta.

Köszönet nemcsak Ferencvárosnak jár, hanem minden állampolgárnak is, mivel a Nemzeti Tehetség Program forrásainak az alapját az adófizetők 1%-os felajánlása jelenti. Ennek köszönhetően mára már 3,3 milliárd forintot tudnak biztosítani a fiatal tehetségek megtalálására, és gondozására, s ezzel

évente 300-350 ezer fiatalnak tudnak közvetlen vagy közvetett módon segíteni.

 


dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár

Illés Boglárka végezetül kiemelte, mennyire fontos a kiváló példamutató, példaértékű munkát végző emberek elismerése, s ezért került sor a Bonis Bona díj megalapítására, amelyben az önkormányzatok is részesülnek. A szakmai elismerés mellett a díj anyagi elismeréssel is jár, így a nyertes önkormányzatok

1,5 millió forint támogatást kapnak a tehetséggondozásra.

A sajtótájékoztató végén Bácskai János átadta a tehetségbarát önkormányzat díjat és az ezzel járó elismerést átadja Nyerusai Viktóriának a helyszínt is biztosító Mester Galéria és közösségi tér vezetőjének.

Kiemelt képen balról jobbra: Kállai Gáborné, dr. Illés Boglárka, dr. Bácskai János, Nyerusai Viktória, Jávor Balázs