Magyar e-learning kurzusok: tanulj a fotelből, akár ingyen, a saját tempódban

18/03/02 péntek
ujnemzedek.hu
Felkészülhetsz érettségire, nyelvvizsgára, korrepetáltathatod magad matekból, zongoraleckéket is vehetsz, vagy az álomfejtésbe is beleáshatod magad. Mindezt a fotelben, a gép előtt ülve. 

Milyen jó lenne megtanulni zongorázni, vagy a mérlegképes könyvelés alapjait, esetleg katalánul, vagy elsajátítani a KRESZ-t - de úgy, hogy fel sem kell kelni a fotelből! Az e-learning pontosan erről szól: nem kell elhagynod a lakásod, még a szobád sem, nem kell a tanár időbeosztásához igazodnod, akkor veszed át a következő leckét, amikor kedved tartja, lehet ez akár vasárnap hajnali háromkor is. Sőt, még azt is te választod meg, hogy milyen ütemben haladsz az anyaggal, ledarálhatsz zsinórban 4-5 leckét, ha úgy érzed, de akár naponta, hetente vagy még ritkábban is sort keríthetsz a következőre, senki sem szól bele. 

Nem véletlenül népszerűek az e-learning-kurzusok, ráadásul az életkor sem akadály: vannak már 3 éveseknek meghirdetett nyelvkurzusok is külföldön (úgy értve, hogy nem Magyarországról és nem magyarul szolgáltatják a tartalmat - a Lingokidsről van szó egyébként). De a nyugdíjkorhatáron túl sincs semmilyen akadálya az e-tanulásnak, ha valaki úgy érzi, képes rá: ma már több tucat speciális oktató app közül választhatnak a nagymamák és nagypapák, amelyeket kifejezetten az ő korosztályuknak fejlesztettek. 

E-learning: eszik vagy isszák?

Oké, hogy e-learning, de ez nem egyféle dolgot takar, úgyhogy nézzük meg először röviden, mivel találkozik konkrétan, aki egy ilyen tanfolyamba kezd. A legtöbb online kurzus úgy épül fel, hogy a "hallgatók" hozzáférnek a komplett tananyaghoz, ami állhat pl. videókból, jegyzetekből, vagy ezek tetszőleges arányú elegyéből. Elkezdik az első leckével, és haladnak tovább, a saját tempójukban. Ezt a típust self-packednek hívják. 


Fotó: JESHOOTS.COM, Unsplash

Tanulás élőben, a Skype-on

Olyan online platformok is vannak, amelyek hagyományos magánórákat kínálnak. Az oktatás tehát itt élőben, valós időben zajlik, általában Skype-on. A kínálat itt is, mint a tenger: rengeteg ilyen platform létezik még Magyarországon belül is. Ebbe most nem megyünk bele bővebben, de belinkelünk két platformot, online tanár gyűjtőoldalt a teljesség igénye nélkül a rengeteg közül. Íme: Skypesuli, Onlinetanárbázis.hu, Magántanár.hu.

És vannak vegyes megoldások is, amikor a kész tananyag mellett egy oktatóval is lehet konzultálni, természetesen online.

A külföldi platformokon, például angolul bárki számára elérhető tanfolyamok száma tényleg bődületes (pl. az Udemy.com-on 65 ezer kurzus érhető el), de mi most csak a magyar nyelvűekkel foglalkozunk. Itthon számos főiskola és egyetem honlapján is találunk e-learning aloldalakat. Van, ahol ezek a "normál" egyetemi kurzusokat támogatják, az ezekhez kapcsolódó jegyzeteket, esetleg az előadásokról készült videókat teszik fel ide. És olyan is van, hogy kimondottan távoktatásban, e-learning keretében zajlik az egész kurzus.  A közös a felsőoktatási intézmények e-learning oldalaiban, hogy az anyagokhoz általában csak az egyetemi polgárok, vagyis az oktatók és a hallgatók férhetnek hozzá.

Példának okáért a Szegedi Tudományegyetemen is vannak olyan egyetemi kurzusok, amiket egy az egyben és csakis e-learning formájában lehet elvégezni. Az egyetem e-learning aloldalán minden hallgató beléphet, miután azonosította magát, és megtalálja az adott kurzust. Itt pedig fel vannak pakolva az előadásokról készült videók, a jegyzetek, interaktív fogalomtárak, tesztek. A beadandókat is itt lehet feltölteni, és vizsgázni is itt lehet, online. Bár a fontosabb vizsgák, szigorlatok azért még offline folynak. 

Magyar e-learning-platformok: van egy, ami kifejezetten a diákoknak szól

De ha a mindenki számára nyitott e-tanfolyamokat nézzük, akkor még ennél is szélesebb a paletta. Az Eduline online tanulási platformján például - a portál jellegéből adódóan is - elsősorban diákoknak szóló kurzusokat találunk. Azonban lényeges különbség, hogy ezek már bárki számára elérhetőek. 

Mindenféle korosztálynak és iskolatípusnak megfelelő tanfolyamokból válogathatsz: vannak általános és középiskolásoknak szóló tanfolyamok, vannak érettségire felkészítő kurzusok is. De egyetemi  és egyetemi felvételi előkészítő tanfolyamok is. Ha téma szerint csoportosítjuk, akkor is nagy a választék: idegennyelveket is lehet online tanulni, vannak külön nyelvvizsgára felkészítő kurzusok, és a programozás és az informatika is szerepel a kínálatban. Ezen kívül egyetemi vizsgafelkészítők is vannak (főleg pénzügy és számvitel témakörben). Végül tanulástámogatás kategóriában is van két tanfolyam. Ezek közül az egyik, a "31 módszer, hogy ne legyen rémálom a vizsgaidőszak" az egyetemisták, főiskolások jó részének igencsak hasznos lehet. ;)

 

Vannak aztán pályakezdőknek ajánlott kurzusok (bár szerintünk bárki másnak is nagyon hasznosak lehetnek). Itt aztán tényleg minden van, a tartalommarketingtől a Microsoft-programok használatán és a tökéletes prezentáció tudományán, valamint a marketing alapjaitól egészen a programozásig. De a saját márkaépítés, az álláskeresés vagy éppen a weboldalkészítés rejtelmeiből is kiokosodhat, aki erre kíváncsi. 

Az Eduline-on mégsem csak a tanulásról van szó, számtalan e-learning kurzusuk van hobbi témában is. Itt akár zongorázni is megtanulhatsz online, de a fermentálással savanyított ételek készítését éppúgy elsajátíthatod, mint a horgolás vagy éppen a póker alapjait. 

És hogyan működik a gyakorlatban? 

Az első lépés a regisztráció, de ha van Facebookod, ez tényleg két kattintás. Utána a kiválasztott tanfolyamra kell klikkelni, majd a "Megveszem" gombra. E mellett látható a tanfolyam ára, általában a legtöbb 4 és 7 ezer között van egyébként. De van néhány olyan kurzus is, ami totál ingyenes, itt a "Beiratkozom" gombra kell klikkelni.

Miután beiratkoztál/fizettél, beléphetsz a kurzus oldalára. Itt megtalálod a letölthető segédanyagokat (mellékletek, jegyzetek) és az egyes leckéket, vagyis a tananyagot. Ez is lehet akár írott anyag, vagyis jegyzet, de lehet videó is. A videóban a tanár magyarázza el az anyagot, éppúgy, mint egy órán, csak itt nem a táblára írja a dolgokat, hanem a videóban látod az infókat, ábrákat, illusztrációkat, miközben ő a jobb alsó sarokban egy kis képen magyaráz. Az is szuper, hogy értékelni is lehet az egyes kurzusokat, csillagokkal, és szövegesen is, így láthatod, hogy mennyire voltak elégedettek vele, akik eddig elvégezték. Így eldöntheted, megéri-e belevágni, vagy sem.  

Célkeresztben a matek

A Matekoázis egy olyan platform, ami - a nevéből már sejteni lehet - kimondottan a matekra specializálódott. Alsósoknak, felsősöknek, középiskolásoknak, de még felnőtteknek is vannak oktatóvideók, a létező összes témakörben a matematikán belül. Regisztráció után elérhetőek ingyenes videók is, a Vásárlás menüpontban pedig a tananyagok áráról lehet tájékozódni, illetve megvenni azokat. Vannak már kurzusok 10 ezer forintért is, de egy év tananyaga inkább 40-50 ezer forint körül van, két év anyaga pedig ennél is több. Viszont van elégedettségi garancia, ami azt jelenti, hogy a vásárlástól számított két héten belül visszaadják a pénzt, ha valaki meggondolja magát.

De bizonyos kurzusoknál van jegyjavító garancia is.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha a kurzus elvégzése után nem javítottál a matekosztályzatodon, visszafizetik a tanfolyam árát. A másik, igen népszerű matekos e-learning platform a mateking.hu. „A mateking.hu egy tabletre és mobilra optimalizált oktatási rendszer, ami színekkel, ábrákkal, vizuálisan, egyszerűen, frappánsan és humorosan meséli el a matekot” - legalábbis Mosóczi András, a mateking.hu alapítója és a projektvezetője szerint.

Így működik a mateking.hu:

Egy másik nyúlfarknyi szórakoztató promóvideó:

Magyar e-learning-kurzusok mindenkinek

A nagy magyar e-learning tengerben a Webuni.hu a másik platform, amit közelebbről megvizsgáltunk (egyébként az Eduline kurzusai is innen származnak). Nagyon szimpatikus, hogy itt külön is lehet keresni az ingyenes képzésekre, és ezekből is van kb. 50 darab. A fizetős kurzusok száma pedig ennél nagyságrendekkel nagyobb, ennek a többszöröse. A kurzusokat 16 kategóriába sorolták. Ezek: Design, grafika; Webfejlesztés, programozás; Fotográfia, videovágás; Számítástechnika;  Üzletfejlesztés, marketing; Zene, tánc; Hobbi; Művészet, idegen nyelv; Életmód, fitnesz, sport; Tudomány, szociológia, oktatás; Szórakozás, videojátékok; Vállalati; Általános- és középiskola; Érettségi, nyelvvizsga.

Nem soroljuk azért fel az összes kurzust, de néhányat megemlítünk a leghasznosabbak vagy a legérdekesebbek közül. Van olyan ingyenes kurzus, ami tényleg hasznos lehet: "A tudatos és biztonságos internethasználat alapjai". De magától Bálint gazdától is eltanulhatjuk, hogyan kell metszeni a fákat. A "Hogyan kell szemet rajzolni" című kurzus pedig szájbarágósan bemutatja, hogyan készíts szinte már fotorealisztikusan kinéző emberi szemet - ceruzával! 

Praktikus lehet az "Elsőfokú egyenletek" című - ingyenes - kurzus azoknak, akiknek ehhez a matekóra kevés volt. Ha pedig digitális nomádként folytatnád az életed, a szükséges tudást ehhez is megkaphatod itt. De a "Szóbeliség és írásbeliség a Piroska és a farkas nyomán - Írásbeliség hatása a mesetípusokra" című kurzus is kifejezetten érdekesnek tűnik, (ráadásul ingyenes). A tudatos álomfejtésről szóló kurzus is érdekesnek tűnik, vagy ott van "A halogatás pszichológiája című. Ha erre azt mondod, hogy "Majd, valamikor megcsinálom", akkor esélyes, hogy hasznos lenne neked. :D 

A "Valódi tudomány a CSILLAGOK KÖZÖTT - Az Interstellar és a tudomány" című kurzus igazi különlegességnek látszik. A Csillagok között (Interstellar) című, nálunk is játszott film alapján Kovács József PhD, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának tudósa mutatja be a film tudományos hátterét. A fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon és sok minden máson keresztül az ötödik dimenzióig nagyon sokminden terítékre kerül.

"A hogyan barátkozz meg a hideggel" című kurzus hasznosságában ugyan kételkedünk, de hogy ezekben a napokban időszerű, az vitathatatlan. A "34 évesen nyugdíjas - Így csinálta" című tanfolyamon pedig a 34 éves Csaba mondja el a titkát annak, aki kíváncsi rá. Itt jegyezzük meg, amire már a hidegről szóló e-tanfolyamnál is céloztunk halványan, hogy néhány kurzus esetében felmerülhetnek kétségek azzal kapcsolatban, mennyire "valid", hiteles, ellenőrzött és valós ismereteket közvetít. (Egy újabb példa erre "A Benned élő víz titkai" című kurzus, aminek alcíme: "Hogyan működik a víz negyedik fázisa az élő szervezetekben". Hát, ööö... hm.)

Ennek ellenére a kurzusok jó része teljesen okés, ezt csak azért írtuk, hogy azért legyetek észnél. Eddig az érdekességeket soroltuk, most nézzünk néhány olyat, ami a hasznosságával tűnik ki a mezőnyből. Továbbra is a diákoknál maradva, van például egy szakajtóra való matekkurzus (Pontok, egyenesek, aztán háromszögek, algebra 9.-eseknek, online matekkorrepetálás - és így tovább), de pl. biológia emelt szintű érettségire is több kurzus készít fel, de töri, irodalom, földrajz és kémia előkészítők is vannak. A legtöbb érettségi előkészítő kurzus pedig egyértelműen gazdasági ismeret tárgyból található az Webuni.hu-n. És persze még nem is szóltunk a kismillió nyelvvizsgára felkészítő kurzusról.

Természetesen arról is van e-kurzus, hogy hogyan tartsunk e-kurzust:

Ahol a sztárok tanítanak - Videotanár

A Videotanárban több nagyon jó dolog is van. Az egyik, hogy a videón elérhető tananyag mellett interaktív tesztek is vannak, amelyekkel ellenőrizni lehet a tudást. És ezek tök szórakoztatóak. A Videotanár másik különlegessége, hogy a hazai celebvilág prominensei is beálltak órát tartani. Többek közt Cserpes Laura, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Boggie, Novodomszky Éva és Bagi Iván is adott már órákat, amelyek videón elérhetőek.

A sztárok így ahhoz a 70 középiskolai tanárhoz és 14 lektorhoz csatlakoztak, akik eddig 850 videót készítettek a diákoknak, mely 17.000 ellenőrző kérdéssel bővült az utóbbi időben a Nemzeti Alaptantervet alapul véve. Így bárki letesztelheti tudását az adott témákban, felkészülhet a számonkérésekre és átnézheti az egyes tananyagok teljes ismeretanyagát. A több, mint 1 000 000-ós nézettséggel, és majdnem 17 000 aktív felhasználóval büszkélkedő Videotanár csapatához örömmel csatlakoztak a sztárok, hiszen a tudás hatalom! 

A Videotanár anyagait tehát az 5-8. osztályosoknak ajánlják elsősorban, de korhatár nélkül egy kiváló lehetőség arra bárkinek, hogy felfrissítse és ellenőrizze a tudását - miközben jól szórakozik.

Az e-learning-kínálat azért ennél jóval nagyobb, ebben a cikkben tényleg csak egy részét érintettük. Ezeken a platformokon is számos olyan kurzus és téma van, ami nem szerepel az összeállításunkban, és ezeken kívül még vannak más platformok is.

A lényeg, hogy ha még nem tettétek, és szeretnétek valamilyen témában komolyan elmélyedni, simán tegyetek egy próbát. Az e-learning-kurzusokat nagyon egyszerűen és könnyen fel lehet venni, és a tanulás tulajdonképpen nem más, mint "gépezés". Ráadásul a pénz sem lehet akadály: tényleg sok az ingyenes tanfolyam, és nagyon sok olyan van, ami jelképes összegbe, egy-két ezer forintba kerül. 

Szóval e-learningre fel!