Lányok, programozzatok!

16/09/30 péntek
ujnemzedek.hu
Elindult a Skool és a EPAM ingyenes, 11 és 13 év közötti lányoknak szóló informatikai programja Szegeden, a képzés végén saját játékot is készítenek a diákok.

Tíz héten keresztül tanulhatják a lányok a programozás alapjait az egyik legelső Skool Klubban Szegeden. Ezen a szakterületen nagyon kevés nő dolgozik, ezért szeretnék megismertetni a lányokkal a programozást, népszerűsítve a szakágat a körükben. 

Informatikai területen hazánkban körülbelül 22 ezer szabad hely van, ahová aktív programozási tudással azonnal felvételt lehet nyerni, a Skool és az EPAM szoftverfejlesztő cég ezt az űrt szeretné csökkenteni. 

Mivel a technológa rohamos ütemben fejlődik, a programozás lassan olyan fontos lesz, mint megtanulni számolni vagy írni. Iskolai szinten nehéz átadni a legmodernebb fejlesztéseket és ismereteket, de ezek a külön foglalkozások épp ezért lehetnek hasznosak. Ezek az órák élményszerzésre fókuszálnak, hogy kis lépésekben haladva apró sikereket érjenek el a diákok.


fotó: stocksnap

Miért csak lányoknak szól ez a program?

Mert a fiúk a számítógépes játékok miatt már korán közelebb kerülnek az informatika világához, és mire eljön a pályaválasztás, érezni fogják, hogy szeretnének tovább tanulni ezen a területen vagy sem. A lányoknál más a helyzet. Ők a család vagy az iskola hatására, esetleg a negatív előítéletek miatt tántorodhatnak el ettől a pályától, pedig ugyan olyan sikeresek tudnak lenni ezen a területen, mint a férfiak.

2014. júniusa óta működő Skool oktatásokon 1000 résztvevő 450 órában 100 alkalommal tanulhatott a programozásról. A program országos terjesztése érdekében Skool Klubokat terveznek indítani, ahol az adott helyi oktatók és szervezők a Skool oktatási módszerei és tananyagai alapján tanítanak majd.

A foglalkozások során a lányok ismert játékok karakterei által ismerhetik meg a programozás világát, miközben saját játékot is készítenek majd. A játékfejlesztés mellett belekóstolna majd a honlapépítésbe és a robotikába is.