Közgazdászok előnyben!

19/04/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nyilvánosságra hozták a 2019-es felvételire vonatkozó jelentkezési statisztikákat. A jelentkezők körében legkeresettebb alapszakok közé a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, illetve a mérnökinformatikus képzések kerültek.

Idén összesen 112.034-en jelentkeztek egyetemre és főiskolára, melyből a legtöbben – szám szerint 10.348 leendő egyetemista/főiskolás – a gazdálkodás és menedzsment alapszakot választották. Ezt követte a kereskedelem és marketing 7426, a harmadik helyet pedig a mérnökinformatikus alapszak szerezte meg, kereken 6500 jelentkezővel.

Lesz-e élet a közgázon és a mérnöki karokon kívül?

Alternatíva mindenképpen lesz, hiszen a fentieken kívül, a top szakok közé került idén az ápolás és betegellátás, a turizmus-vendéglátás, az óvodapedagógus, a gazdaságinformatikus, valamint például a pszichológia képzés is.


Fotó: Pixabay

Egy kis felvételi matek

Abban az esetben, ha az első helyen megjelölt alapszakokat vizsgáljuk az adott szak összes jelentkezőjével szemben azt láthatjuk, hogy mely szakok élveztek prioritást a jelentkezők körében.

Az első helyen jelölt szakokat versenyeztetve egymással a következő eredményt kapjuk: ugyan az első helyen változás így sem történik mivel messze a legtöbben (5149-en) jelölték meg első helyen a gazdálkodás és menedzsmentet, a második helyre a mérnökinformatikus szak (3681 jelentkezővel), a harmadik helyre pedig az ápolás és betegellátás szak kerül (3539 jelentkezővel).

Miért fontos mindez?

Azért, mert ezen adatok tükrében egy egészen tiszta képet kaphatunk a felsőoktatásra jelentkezők gondolkodásáról, és a különböző szakokhoz való viszonyukról.

Forrás: eduline.hu