Köszi, nem kell: egy skót iskolában eltörölték a házi feladatot

16/11/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
Fort Williamben most baromi jó lehet diáknak lenni.

A szülők hatvan, a diákok nyolcvan szátaléka értett egyet a javaslattal - a dolgot, ahogy azt Skócia legnagyobb tanári szakszervezete, az EIS közölte - egy rettentő hosszú vita előzte meg, de végül csak sikerült bevezetni.

Ami minimum hurrá.

A kezdeményezés persze nem új keletű: Spanyolországban például nem is olyan rég 12 ezer diák kezdett "sztrájkba" a túlzott házik ellen, az általános iskolai tanárok Inverlochyban is a leépítés mellett vannak, Colchesterben pedig kb. a diákok választják ki, melyik megadott anyagot teljesítik, és melyiket nem - ami ez esetben fontos, hogy nem büntetést kapnak, ha kihagynak valamit, hanem jutalmat, ha teljesítenek.

Fort William, szeretünk (kép: bbc.com)

Külünben egyes felmérések szerint az agyondicsért és az oktatás területén valóban rettentő eredményes finnek is max heti (HETI) 3 órányi (HÁROM!) otthoni feladattal izzasztják a kölköket.

Hm.

De vissza Fort Williambe: 

ott sem arról van szó, hogy meló nélkül maradnának a srácok. A Felföldi Tanács (mely a sose látott nagy, közös nyomás hatására rendelte el a házi beszüntetését) közölte: nem lustálkodni küldik a gyerekeket, hanem arra ösztönzik, foglalkozzanak olyan hasznos tevékenységekkel, amelyek valóban érdeklik őket: olvassanak képregényeket, barkácsoljanak, programozzanak játékokat, ilyesmi. "Természetesen fontos, hogy a legjobb tudásunk szerint fejlesszük a gyerekek képességeit - közölte a szóvívő - a házi feladat pedig ennek ugyan fontos, de talán nem annyira szerves része."

Vélemény?