Kitiltják a mobilokat a francia sulikból

18/08/03 péntek
ujnemzedek.hu
A tableteket és az okosórákat is - most döntött a parlament. 

Megszavazta a francia parlament alsóháza azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát a közoktatási intézményekben szeptembertől. A táblagépeket és az okosórákat is kisöprik a tantermekből.

A javaslatot végső olvasatban 62 képviselő támogatta, egy szavazott ellene. A jobbközép és baloldali ellenzéki képviselők tartózkodtak, mivel állításuk szerintük a jogszabály semmin sem változtat. A parlament július 7-én fogadta el első olvasatban a tervezetet, amelyet a felsőház a múlt csütörtökön hagyott jóvá.


Fotók: Pixabay

Az elektronikus kommunikációt és postát szabályozó francia hatóság egyik felmérése szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2016-ban. 

A tervezet megírói szerint a készülékek használata "számos olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával", korlátozása pedig lehetővé teszi a koncentrációnak és a társas érintkezéseknek kedvező környezet biztosítását. 

Az eszközhasználati korlátozás nem csak a mobilokra, hanem a tabletekre és az okosórákra is vonatkozik.

Az új szabályzat az oktatási intézményekre bízza, hogy milyen esetekben tesz kivételt eljárási szabályzatában a törvényt illetően. Ennek értelmében a törvény nem rendelkezik a kiszabandó büntetésekről és nem tér ki a tiltás alkalmazásának részleteire. A tiltás hatálya alól kivételt képeznek a fogyatékossággal élők.

A telefonhasználatot támogatók fő érvei közé tartozik, hogy a diákokat nem elválasztani kellene a telefonjuktól, hanem megtanítani nekik a helyes és felelős használatot. Sokan azzal is érvelnek, hogy a diákok okostelefonjai tehermentesíthetnék a közoktatást az iskolai informatikai eszközök tömeges beszerzésének költségei alól.

A másik irány ugyanakkor az lehetne, hogy az okoskütyüket integrálják az oktatásba - ahogy az ezen a két évvel ezelőtti konferencián is szóba került. Ha a digitális tábla mellett a tananyag, vagy az ahhoz kapcsolódó hang-, kép-, illetve videoanyagok mobiltelefonon is elérhetőek, és ezeket használják is az órákon, akkor rendkívül izgalmas lehet a legunalmasabb anyagrész is. Ugyanakkor érthető a francia lépés is, legalábbis ha a fiatalok mobilfüggésére gondolunk, amiről például itt és itt és itt is írtunk korábban. (Bár egyébként olyan kutatás is van, amely szerint jó hatással lehet a gyerekekre némi kütyühasználat.) 

Forrás: MTI