Kiszámolnád hány pontod lesz?

19/01/02 szerda
ujnemzedek.hu
Amennyiben alap –, illetve osztatlan mesterképzésre jelentkeznél, kétféle pontszámítási módot alkalmazhatsz.

Forrás: felvi.hu

A fenti képnek megfelelően, vagy:

I. a tanulmányi és az érettségi pontjaid összege, hozzájuk adva a többletpontokat vagy

II. az érettségi pontjaid kétszerese, hozzájuk adva a többletpontokat adja majd a felvételi (maximum 500 pontos) pontszámod.

 

Mi alapján dönti el a felvételi rendszer, hogy nálad melyiket alkalmazza?

Automatikusan kiszámolja mindkét módon, és amelyik módon magasabb pontszámot érsz el, azt a pontszámot fogod megkapni. Ergo a lehető legmagasabbat.
 

Mindig így számítják ki a pontokat?

Alapvetően a fenti két módon számítják ki a pontjaid. Kivételek vannak, de nem sok. Mutatjuk:
 

nem a fenti I. és II. módon történik a pontjaid kiszámítása, ha:

  • felsőfokú végzettségű jelentkező vagy, akinek a felvételi pontszámát a felsőfokú oklevél minősítésének maximum 400 pontos értékelésével is ki lehet számítani: ebben az esetben az egyes minősítésekhez tartozó pontszámokat 280 és 400 pont között arányosan kell megállapítani. Erről bővebben a felvi Egyetemek, főiskolák menüpontjában olvashatsz.
     
  • Abban az esetben, ha művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjaira – beleértve a gyakorlati vizsgakövetelményt előíró osztatlan tanári szakot is – jelentkezel, ahol olyan gyakorlati vizsgát szerveznek, ahol legfeljebb 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszámot ezeken a szakokon kizárólag a gyakorlati vizsgaeredményed duplázásával számítják ki, a többletpontok hozzáadása nélkül.
     
  • Az edző alapképzési szakon. Ehhez kapcsolódóan gyakorlati vizsgát szerveznek, ahol legfeljebb 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszámot ezen a szakon kizárólag a gyakorlati vizsgaeredményed duplázásával számítják ki, többletpontok hozzáadása nélkül.
     
  • Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpián, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián 1–6. helyezést elért jelentkezők esetében. Az ő felvételi összpontszámuk bármely általuk választott intézményben meghirdetett képzésen – amennyiben megfelelnek a jelentkezési és alkalmassági feltételeknek, és elérik a felsőoktatási szakképzés, alapképzés és osztatlan mesterképzés esetében a jogszabályi minimumpontot – 500 pont. Ergo ha Te is ilyen sportoló vagy.

Viszont! Nagyon fontos! Csak is akkor leszel jogosult bármilyen pontra, többletpontra, kedvezményre a felvételi eljárás során is, ha legkésőbb a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás hiánypótlási határidejéig, 2019. július 10-ig fetlöltöd azt ezt igazoló, megfelelő dokumentummásolatokat.

A pontszámításról részletesebben itt olvashatsz.

Forrás: felvi.hu