Kinyílt a srácok csipája - ilyen egy #Sohavégetnemérős osztályfőnöki belülről

17/04/26 szerda
ujnemzedek.hu
Belestünk az egyik rendhagyó órára, amit az Új Nemzedék szervez a sulikban. Tök jó élmény volt.

Különleges osztályfőnöki órára ugrottunk be a BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnázium és Szakiskolába. Sohavégetnemérősre. Márhogy nem arról van szó - hogy afféle rémálomként – lesz egy osztályfőnöki, ami látástól vakulásig tart – ezeket az eseményeket az Új Nemzedék központ támogatásával készült #Sohavégetnemérős című film kapcsán rendezik meg országszerte a helyi Közösségi Terek munkatársai. Naná, hogy nektek is lehetőségetek van egy sajátot szervezni magatoknak – szóljatok az osztályfőnökötöknek az illetékes tanerőnek, aki aztán felveheti a kapcsolatot az adott KT-vel (a hozzátok legközelebb esők listái Itt Találhatóak).

De mégis, miről van szó? Mi történik egy ilyen órán?

Hát, elsősorban beszélgetés folyik

Az a baromi érdekes, hogy (mint például BGSZC sulijában is) amint lehetőségük nyílt a diákoknak, azonnal „kinyílt a csipájuk”, és mindenről elmondták a véleményüket. Ezen az órán a budapesti Közösségi Tér vezetője, Kada N. Fédra készült egy egészen különleges beszélgetéssel: az alap a #Sohavégetnemérős egyik jelenete volt. Aki látta a filmet, tuti emlékszik a srácra, aki a közösségi oldalakról összeszedett infókkal akar – meglehetősen durván – összeszedni egy csajt… ha van, aki nem tudná, miről van szó, az azonnal csekkolja a filmet, és mi meg vagyunk annyira jó fejek, hogy nem lőjük le a poént.

Hogy folyik a beszélgetés?

Nos, a srácok körbe ülnek, Fédra pedig különböző interaktív módszerekkel próbálja szóra bírni őket. Az ember azt gondolná, hogy nehéz dolga lesz, mert kb. erre számít a srácoktól:

Közben meg az van, hogy a résztvevők nyelve megered, nyíltan elmondják a véleményüket – úgy nagyjából bármiről. Például ezért is királyak ezek az órák – kiderült, hogy a srácok tisztában vannak azzal, a magyar fiatalok hány százaléka használ okostelefont, vágják, hogy milyen közösségi oldalak érhetőek el, közösen tisztázták, melyek érhetőek el, és mire jók, és elmondták azt is, miért jobb a chat, mint az élőbeszélgetés:

„Mert sokkal nehezebb úgy ismerkedni, hogy közben látom a másik reakcióit”

És nem az a szuper, amit ez a mondat jelent – az finoman szólva is ijesztő – hanem az, hogy VALAKI MEGHALLGATJA azt, amit az illető (épp egy 12 éves kiscsaj) erről a dologról gondol. Vagyis nem a tutit mondják el neked ezeken az órákon, hanem arra kíváncsiak mit gondolsz a dologról.

A srácok már alig járnak moziba

- Úgy vesszük észre, hogy viszonylag kevés diák jár direkte moziba – beszélt tapasztalatairól Kovácsné Nagy Mária, az iskola nevelési igazgató-helyettese - a fiatalokat ma már inkább az interneten „szólítja meg a film”. Az Uránia ebből a szempontból teljesen elkápráztatta őket – gyakorlatilag színház-élményt kaptak a #Sohavégetnemérős megtekintése során.

- Tehát az a megszokott, hogy nem a moziért, vagy bármi egyébért járnak el a plázába, hanem a konkrét plázásázásért?

- Igen, a „plázázás” megszokott dolog – nevezhetjük talán tengés-lengésnek – akkor is, ha nem a kifejezett vásárlás a cél. Meisznak egy kólát, flangálnak, vadásszák a wifit. Nem tudom, hogy ez probléma-e, de tény, hogy a jelenség létezik.

És miről szólt a duma?

A beszélgetés vezetője az egészet a netes zaklatásokra futtatta ki. Pro-és kontra kellett a srácoknak nyilatkozniuk arról, szerintük veszélyes-e a netes párkeresés. 

Ez naná, hogy a #Sohavégetnemérős című mozival szorosan összefonódva került elő – a diákok a véleményüket cetlikre írták, amiket a táblára ragasztottak ki egyenként.

Az eredmény dióhéjban:

  • igen, veszélyes, mert vadidegenek írnak rád, akikről semmit sem tudunk (a srácok bevallása szerint ilyenkor rögtön jöhet a blokkolás), ráadásul egy álprofillal bármikor átverhetnek (ilyen sztorit mindenki ismer)
  • szükségszerű, mert „analóg” ismerkedni nehéz
  • a veszélyei ellenére is király dolog, mert a.) több ismerősünk lesz (- ami elvileg király), b.) egy jó barátság is kialakulhat c.) akár szerelem is lehet az egészbő.

És mit szólnak hozzá a résztvevők?

- Miben volt más ez az osztályfőnöki óra?

- Jobb volt. Az „originál” osztályfőnökit az ember legtöbbször átalussza, mert senkit sem érdekel, hogy miből vagyunk gázok, ez viszont tök érdekes volt, egy percig nem untam.

- A suli úgy általában gáz?

- Uncsi. Néhány óra tök jó, oké, de ez abszolút tanárfüggő.

- Téged pont melyik tantárgy érdekel?

- Biosz. Meg a töri. De inkább csak úgy érdekel, dunsztom nincs, mivel szeretnék majd foglalkozni később. Majd azt az idő meghozza.

 

Szóval a párbeszédre igenis van lehetőség – az egyik ilyen az Új Nemzedék #Sohavégetnemérős osztályfőnöki órája. Te bevállalnád?