Kiderült, melyek az ország legjobb általános iskolái

18/04/09 hétfő
ujnemzedek.hu
Idén is publikálta a diákok képességeit leghatékonyabban fejlesztő intézmények listáját az Oktatási Hivatal.

Az általános iskolákban minden évben kitöltetik a hatodikosokkal, nyolcadikosokkal és a tizedikesekkel a szövegértési és matematikai kompetenciákat felmérő feladatsort. Az országos kompetenciamérés lehetővé teszi, hogy az iskolák teljesítményét objektív mutatók alapján hasonlítsák össze. 

Mi alapján állítják össze a legjobb általános iskolák listáját?

A rangsorból azonban nem csak az derül ki, hogy egy adott iskola hogyan teljesít az országos átlaghoz, illetve a hozzá hasonló méretű, elhelyezkedésű és típusú iskolák átlagához képest. Az évente elvégzett méréseknek köszönhetően azt is meg lehet nézni, hogy egy gyerek mennyit fejlődött tavalyi vagy még korábbi teljesítményéhez képest. Vagyis a kompetenciatesztek adatai alapján azonosíthatók az olyan iskolák is, amelyek jobb eredményt érnek el, mint az tanulóik korábbi eredményei alapján várható volna, azaz az átlagosnál nagyobb az ott folyó pedagógiai munka fejlesztő hatása.

A legutóbbi, tavaly májusi kompetenciamérés adatain alapuló listákat az általános iskolákról márciusban hozták nyilvánosságra. Az Eduline beszámolója szerint a friss listán budapesti és vidéki, nagyobb és kisebb települések iskolái, állami, egyházi intézmények és egyetemi gyakorlóiskolák is szerepelnek.

Néhány intézmény a mezőnyből - és linkek a legjobb általános iskolák listájához

Köztük például az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolája, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolája, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája.

Az Oktatási Hivatal honlapján tíz listába szedve találjátok meg a részletes adatokat, de egy összefoglaló munkafüzetben is megnézhetitek az áttekintést (.xls). Az Eduline-on pedig a lehatékonyabb fejlesztői munkát végző és a hátránykiegyelnítésben kiemelkedően teljesítő sulik listáiból tallózott. 


Képek: Pixabay

Az Oktatási Hivatal a középiskolákat is rangsorolja, az idei évre érvényes listáról ebben a cikkben találtok infókat. Ide klikkelve pedig a hazai felsőoktatási intézmények idei rangsorát nézhetitek meg, ezen a linken pedig azt láthatjátok, hogy a a Quacquarelli Symonds nemzetközi rangsorában hol helyezkednek el a magyar egyetemek.