Kicsit minden generáció butább az előzőnél

17/01/25 szerda
ujnemzedek.hu
Bár az átlagos IQ csak 0,04 ponttal csökken évtizedenként.

A deCODE genetikai kutatócég 100 ezer izlandi bevonásával készített felmérést, amiből kiderült, hogy 1910 és 1975 között ritkábbá váltak azok a géncsoportok, amelyek az oktatásban eltöltött hosszabb időért felelősek.

Tehát az oktatásban eltöltött idő, azaz az oktatásban elért szint kimutatható genetikai alapon is. Persze nem csak a géneken múlik, hogy csak az általánost járod ki vagy még harminc évesen is gyűjtöd a diplomákat, és valószínűleg nem is azokra vonatkozik a felmérés, akik 16 félévig járnak a 8 félév alatt elvégezhető szakokra.

A gének ritkulásának oka a természetes kiválasztódás, a gének egyszerűen kevesebb egyedben öröklődnek tovább, mert a felmérés szerint az oktatásban hosszabb időt eltöltők kevesebb gyereket is vállalnak. Kari Stefansson, a kutatás vezetője elmondta, hogy ez nem annak köszönhető, hogy nekik kevesebb idejük lenne gyereket vállalni a tanulás miatt, hanem szintén genetikai okokra vezethető vissza.

 

 

Ha genetikailag arra vagy kódolva, hogy sok időt tölts az oktatási rendszerben, arra is kódolva vagy, hogy kevesebb gyereked legyen – mondta Kari.

Ez a tendencia azt jelenti, hogy az egymást követő generációk egyre kevesebb tudást szednek fel magukra, azaz egyre butulnak. Persze ennek mértéke azért nem olyan vészes egyelőre, évtizedenként 0,04 pontnyi IQ csökkenéssel kell számolni, de Kari Stefansson szerint ha évszázados léptékkel nézzük a folyamatot, gond lehet az ostoba tömegek növekedéséből.

Más tudósok szerint a genetika csak az egyik, nem túl jelentős összetevője az ember oktatáshoz való viszonyában. A társadalmi, családi és anyagi körülmények sokkal inkább meghatározzák, kinek milyen lehetőségei vannak a tanulásban. És az is biztos, hogy a technológia fejlődésével egyre több eszköz áll a diákok rendelkezésére, hogy ne kelljen bután leélni az életüket. 

(Guardian)