Kevés a kollégium és drága az albérlet - mire számíthatunk?

17/02/06 hétfő
ujnemzedek.hu
Sokkal több a diák, mint a meglévő kollégiumi férőhely, az albérletek ára pedig az egekbe szökött az utóbbi időben, ráadásul a külföldről érkező tanulókat is el kell szállásolni. A Budapesti Corvinus Egyetem megoldásképp bérbe venne férőhelyeket, amikért az amerikai diákok akár 50-60 ezer forintot is fizetnének.

Az ingatlan.com által készített felmérés is jól tükrözi: egyre nehezebb az egyetemisták, főiskolások lakhatásának megoldása, hiszen az a kollégiumokban versenyt futnak a férőhelyért, a kiadó lakások árai az egyetemvárosokban pedig rendkívüli mértékben emelkedtek az elmúlt években.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az állami kollégiumfejlesztési stratégiában szereplő adatokat idézi: 2015-ben a budapesti kollégiumokban 32 százalékos volt a túljelentkezés, s több mint 3 ezer diáknak nem jutott férőhely. A budapesti albérletárak emelkedése ugyan januárban megállt, de az átlagos havi bérleti díj így is 130 ezer forint, márpedig ez 3-4 diák között megosztva is többszöröse az állami finanszírozású képzésben részt vevő hallgatók 18 ezer forintos kollégiumi havidíjának.

Az amerikai diákoknak nem nagyon jön szóba az albérlet

A magyar tanulók mellett a külföldi diákok szálllásáról is gondoskodni kell az egyetemeknek, főiskoláknak, hiszen valamennyi felsőoktatási intézményben nagy számban jelen vannak. Az itt tanuló más nemzetiségű diákok, köztük az amerikaiak, jellemzően jobb anyagi helyzettel rendelkeznek, mégsem részesítik előnyben az albérletes megoldásokat. Ők megszokták, hogy egy campuson laknak, nem pedig külön-külön, lakásokban szétszórva. Az egyetemek a korszerű kollégiumi helyekkel tudják magukat még vonzóbbá tenni és nekik sem megoldás a külföldi diákok számára történő lakásbérlés. Több tucat lakás külön-külön kibérlése rengeteg adminisztrációval járna, emellett a külföldi diákok döntő része komplex szolgáltatásokkal együtt (takarítás, portaszolgálat, karbantartás ... stb.) kívánja megoldani a lakhatását.


Forrás: unsplash

A Corvinus kitalálta a megoldást

A kollégiumhiány miatt a Budapesti Corvinus Egyetem megtetet az első lépést a megoldás felé, mivel az amerikai partneregyetemekről érkező diákok száma fokozatosan nő. Az előző tanévben 90 amerikai diák jött, ebben a tanévben már 120-an voltak, jövőre pedig már 180 diákot várnak majd az Egyesült Államokból. A következő években még szorosabbá válhat az együttműködés az amerikai egyetemek és a Corvinus vagy más magyar egyetemek között, ezért ez a trend várhatóan megmarad.

A Corvinus terve, hogy piaci alapon bérelne a kollégiumokra vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő férőhelyeket. Ez elsőre furcsa lehet, de a diákok vásárlóerejét figyelembe véve logikus lépés, hiszen egy-egy amerikai diák havonta 50-60 ezer forintot fizetne a férőhelyért. Könnyen lehet, hogy más egyetemek is erre az útra lépnek, mivel a külföldi diákok képesek fizetni ezt a kiadást és így az egyetem is biztosítja számukra a lakhatást, ami jogos elvárás a hallgatók részéről - értékelte az egyetem lépését Tiringer Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgáz Campusának igazgatója.

Hosszabb távon változik a bérleti piac

Tringer Ákos megjegyezte, úgy kell gondoskodniuk a külföldi diákok lakhatásáról, hogy ne szorítsák ki a tanulmányi eredményeik és rászorultságuk alapján az egyetem kollégiumaiba jelentkező magyar hallgatókat.

A hosszabb távú kollégiumfejlesztési stratégia eredményeként Tiringer Ákos szerint javulhat a helyzet, a program részeként a Corvinus is épít egy új kollégiumot az egyetem közelében, két meglévő intézményt pedig felújít. Az országosan 8 ezer új, színvonalas férőhelyet teremtő kollégiumfejlesztési terv egyik célja, hogy vonzóbbá tegye a magyar felsőoktatási intézményeket a külföldi tanulók körében, 2020-ig 40 ezerre nőhet a külföldi hallatók száma, ami közel duplája a 2013-ban Magyarországon tanuló 23 ezer hallgatónak. Balogh László szerint a kollégiumi férőhelyek számának növelése és a magántőkéből működtetett kollégiumok elterjedése miatt hosszú távon versenytársat kaphat az albérletpiac diákokra specializálódott része.

 

Forrás: napi.hu